Mitä odotat kansalliselta lentoyhtiöltä?

Kolmen kansallisen lentoyhtiön omistama SAS on kriisissä. Perinteisistä suurista myös saksalainen Lufthansa ja espanjalainen Iberia painivat talousongelmissa. Finnairilla taas odotetaan kauhulla halpayhtiöiden rynnistystä kaukolentomarkkinoille. Mikä sinut saisi pitäytymään kansallisissa lentoyhtiöissä? Onko Finnairilla kilpailuvalttia?

Osallistu
Finnairin lentokone kiitoradalla.
Yle

Liikenne- ja kuljetustekniikan professori Jorma Mäntysen mukaan kansalliset lentoyhtiöt ovat historiallisia jäänteitä. Finnairin asema valtio-omisteisena lentoyhtiönä on enemmän kansallisromanttinen kuin järkiperusteinen.

Valtion pääomitus voi kuitenkin periaatteessa pitää lentovalikoiman Suomesta Eurooppaan kattavampana. Tämä on ollut myös valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Heidi Hautalan (vihr) peruste valtion Finnair-osuudelle.

Finnair on yhä enemmän kaukolentoyhtiö. Kotimaan lentojen osuus huitelee noin viidessä prosentissa. Euroopan-lentojenkin osuus jää kauas Aasian-lennoista, joista jälkimmäinen ylittää jo 50 prosenttia.

Merkitseekö sinulle jotakin se, että Suomella on ainakin ajatustasolla oma lentoyhtiö? Viekö Finnair edelleen pidemmän korren halvemmista kilpailijoistaan? Uskotko, että Finnair menestyy kovenevassa kilpailutilanteessa? Miten?