1. yle.fi
  2. Uutiset

Huopa herää eloon Milka Stockhusin käsissä

Kun mikkeliläinen Milka Stockhus saa käteensä tukun huovutusvillaa ja huovutusneulan, syntyy kissoja, koiria ja leijonia. Eikä mitä tahansa huopaeläimiä vaan todella pikkutarkkoja, yksityiskohtaisia ja jopa aidon kokoisia taideteoksia.

ilmiöt
Milka Stockhusin huovuttama kissa.
Milka Stockhus

Mikkeliläinen taiteilija Milka Stockhus on aina rakastanut eläimiä. Hänen intohimonaan onkin seurata television luonto-ohjelmat tarkkaan. Luonto-ohjelmista nainen saa inspiraatiota taiteeseensa, ja ohjelmista tulevat hienovireiset yksityiskohdat hänen tekemiinsä huopaeläimiin.

- Aika paljon on tullut luonto-ohjelmien kautta biologista tietoa eläimistä, en pelkästään ulkomuotoa tarkkaile. Katson myös niiden liikkeitä ja yritän vangita eläimen olemuksen huopaan.

Milka Stockhusin tekemä huopalammas.
Milka Stockhus

Innostus taiteeseen syttyi Milkalle jo pienenä. Piirtämisen ja maalaamisen rinnalle tulivat metallityöt käsi- ja taideteollisenoppilaitoksen myötä. Opiskeluihin kuului yksi vapaavalintainen huovutustyökurssi, jossa Milka keksi idean pikkutarkkoihin huopaeläimiin. Valmistumisesta on jo useampi vuosi, mutta huopaeläinten tekeminen on vienyt naisen sydämen niin, ettei metallitöitä juurikaan tule enää tehtyä.

- Metallityöt vaativat niin paljon isommat tilat ja erilaisia laitteita, ettei niitä kotona voi oikein tehdä. Huopaeläimiä voi tikuttaa melkeinpä missä vaan.

Isompiin huovutustöihin hän käyttää runkona rautalankakehikkoa, pienemmät työt aloitetaan vaahtomuovisisuksen tekemisellä.

- Tähän neulahuovutukseen ei tarvita vettä laisinkaan. Villaa pienen eläimen tekemiseen menee parisenkymmentä grammaa. Tikutan huopaneulalla villaa vaahtomuovirunkoon kiinni ja siitä se eläin syntyy. Silmät maalaan yleensä puuhelmistä, jokaiselle eläimelle omanlaisensa.

Lemmikin näköispatsas huovasta

Luonto-ohjelmien lisäksi myös koirakirjat ovat tulleet Stockhusille tutuksi, vaikka koiraa ei hänellä lemmikkinä olekaan. Nyt työn alla on liki oikean kokoinen ibizanpodenco. Isokokoinen koira on vienyt tähän mennessä yli 30 työtuntia. Vielä toiset 30 tuntia on työtä edessä ennen kuin koira on valmis. Koirateos syntyy naisen omaksi iloksi, mutta Milka Stockhus tekee myös tilaustöitä.

- Teen esimerkiksi valokuvien perusteella lemmikeistä näköiseläimiä. Ne ovat persoonallisia muotokuvia lemmikkieläimistä, kun ne ovat kolmiulotteisia. Huopa on myös lämmin ja hellä materiaali, vähän niin kuin eläin itse.

Milka Stockhus pitää sylissään huovutettua koiraa.
Milka Stockhus ja huovutettu ibizanpodenco.Tarja Nyyssönen / Yle

Monipuolinen 24-vuotias taiteilija valmistaa taidetta huovutuksen lisäksi kirjomalla, valamalla, pakottamalla ja puusta veistämällä. Myös piirtäminen ja maalaaminen ovat Stockhusille tuttuja taidemuotoja.

- Museoautoista olen ollut jo pitkään kiinnostunut ja niistä syntyy kirjontatöitä.

Lue seuraavaksi