Koiranomistajat pelkäävät kapia Rovaniemellä

Rovaniemen runsastunut city-kettujen määrä on lisännyt kapi tartuntojen todennäköisyyttä. Kapi eli syyhypunkki tarttuu helposti ketusta koiraan. Eläinlääkäri Pekka Hakala varoittaa silti tekemästä liian helposti johtopäätöksiä.

Eläinlääkäri Pekka Hakala on nukuttanut Minttu-koiran toimenpidettä varten. Mintullekin tehdään kapi-testi. Kuva: Anni Tolppi / Yle

Eläinlääkäri Pekka Hakalan tietoon ei ole tullut menneen syksyn osalta yhtään varmistettua kapitapausta Rovaniemellä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei kapia olisi. Tautia on lähes mahdoton tunnistaa täydellä varmuudella.

- Koiranomistajat puhuvat paljon kapista ja lukuisia epäilyjä on ollut. Kysymys voi olla myös huhuista.  Kapi on aika hankala diagnostoitava, joten diagnoosi alkaa usein lääkityksellä. Jos lääkitys tehoaa, on aika todennäköistä , että kyseessä on kapi. Iholta otettavassa testissä ei silti välttämättä loisia näy, Pekka Hakala kertoo.

Koiranomistajat pelkäävät kapia, sillä se voi tarttua myös ihmiseen. Koiralle oireet ovat todella inhottavia, sanoo eläinlääkäri Pekka Hakala.

- Kapipunkki aiheuttaa vakavan ihotulehduksen ja hoitamattomana se voi johtaa koiran kuolemaan. Kapi tarttuu myös ketusta todella helposti eli asumusten lähellä elävät ketut lisäävät kapin todennäköisyyttä. Ihmiselle kapi voi aiheuttaa  kiusallisen ihottuman, jota lääkärinkin on vaikea tunnistaa.

Pekka Hakalan mukaan kapia luultavasti esiintyy enemmän kuin sitä löydetään.Yleisesti puhutaan alidiagnostisoidusta sairaudesta. Tämä johtuu juuri siitä, että se on hankala todentaa. Kapiepäily hoidetaan lääkityksellä, jota Rovaniemelläkin eläinlääkärit ovat määränneet tänä syksynä entistä useammin.