San Francisco kaavailee nakuilukieltoa

Liian julkisesti liian paljon itsestään paljastavat ihmiset ovat monille liikaa jopa San Franciscossa. Nakuilusta julkisella paikalla uhkaa jopa vankeustuomio, jos ehdotus läpäisee äänestyksen tiistaina.

Vapaamielisyydestään kuuluisan San Franciscon kaupungin päättäjät äänestävät tiistaina ehdotuksesta, joka määrää pitämään vaatteet päällä julkisilla paikoilla. Esityksen taustalla on kaksi vuotta jatkunut kiista viranomaisten ja ilkosillaan viihtyvän miesjoukon välillä.

San Franciscon homoseksuaalien suosiman Castron alueen poliitikkoja toiveena on järjestyslaki, joka kieltää yli viisivuotiaita paljastamasta sukuelimiään tai takamustaan kadulla, puistossa tai muilla julkisilla paikoilla.

– Mielestäni heput, jotka riisuvat kaikki vaatteensa ja kuljeksivat seitsemän päivää ilkosillaan Castron kaduilla, eivät todellakaan ole San Franciscoa aidoimmillaan. He ovat sen pilakuva, sanoo Castron aluetta johtava demokraattipoliitikko Scott Wiener.

Hänen mukaansa San Francisco tosin on rento kaupunki ja nudisteja on suvaittu, mutta heidän määränsä on kasvanut liian suureksi ja paljastelu liian julkeaksi. Muut asukkaat ovat kyllästyneet siihen, Wiener sanoo. 

Paraateissa saa yhä paljastella

Katujuhlia ja paraateja rajoitukset eivät koskisi. Siten esimerkiksi sadomasokistien vuosittainen katurieha saisi jatkua paljaaltaan. Sen sijaan alastomuuttaan arkisin esittelevistä ihmisistä Wiener sanoo saaneensa paljon valituksia.

Viime vuonna asiassa yritettiin kompromissia järjestyssäännöllä, joka määrää, että paljaan takamuksen ja julkisen istuimen väliin on levitettävä suojus. Se ei kuitenkaan riittänyt valittajille, joten Wiener kovensi otteita.

Nyt käsittelyssä olevan ehdotuksen mukaan alastomuudesta sakotettaisiin ensikertalaiselta enintään sata dollaria, mutta sitkeästi nakuilevat voisivat joutua jopa vuodeksi vankilaan.

Ehdotus on saanut kannatusta, mutta sillä on myös vastustajansa. Viime viikolla parikymmentä ihmistä riisuutui San Franciscon kaupungintalon edessä ja marssi rakennuksen ympäri. Sisälle heillä ei vaatteitta kuitenkaan ollut pääsyä.

Mielenosoittajien mukaan alastomuus on San Franciscon perinne, joka pitää kaupungin sopivasti erilaisena.

– Olemme täällä vastustamassa perusvapauksiemme rajoittamista ja sitä, että meitä yritetään estää olemasta oma itsemme omassa kaupungissamme, sanoi protestin järjestäjä Gypsy Taub.

Nakuilun rajoittamista yritetään estää myös oikeusjutulla.