"Tallinnan sotilaslentokenttä parantaa Suomenkin turvallisuutta"

Viron pääministeri Andrus Ansip sanoo yhteisharjoituksille kyllä, mutta yhteisvalvonnalle ei

Ulkomaat
Tallinnan Ämarin sotilaslentokenttä.
Yle

Tallinnan kupeeseen Ämariin valmistuu vuonna 2015 hyvin varusteltu Naton sotilaslentokenttä, jossa on ympärivuorokautinen operaatiovalmius. Viron pääministeri Andrus Ansip arvioi sen lisäävän välillisesti myös Suomen turvallisuutta.

- Uskon, että mitä varmempi Viron puolustus on, sitä turvallisempaa on myös Suomessa. Vaikutus on myönteinen, totesi Ansip A-studion haastattelussa maanantaina.

Ansip uskoo myös, että Ämarin valmistuttua Suomen ja muiden Pohjoismaiden harjoitusyhteistyö syvenee. Tämä vuonna suomalaiset hävittäjät ovat jo osallistuneet kahteenkin eri harjoitukseen Baltiassa.

Nato hoitaa kaikkien Baltian maiden ilmapuolustuksen.

Yhteisharjoituksille kyllä yhteisvalvonnalle ei

Sen sijaan Viron pääministeri torjuu mahdollisuuden, että yhteistyö syvenisi yhteiseksi ilmavalvonnaksi – vaikka Suomi ottaisikin askeleen siihen suuntaan Islannin kanssa. Viro haluaa turvatakuut nimenomaan Natolta, ja muut Pohjoismaat eivät voi sitä tarjota.

- Puolustusalan yhteistyö ja erilaiset harjoitukset, joihin osallistuvat sekä Viron että Suomen puolustusvoimat, ovat tarpeellisia ja toivottavia, rajaa Ansip

Yhdysvaltain ja Ison-Britannian sotilasiantuntijat ovat tehneet aloitteita ns. mini-Natosta, eli Pohjoismaiden ja Baltian puolustusyhteistyöstä. Ansip ei näe sitä realistisena vaihtoehtona. Se heikentäisi Natoa ja sen tuomaa turvallisuutta Baltiassa.

Viron pääministeri Andrus Ansip.
Andrus AnsipYle

Nato aktivoitunut Baltiassa

Nato on aktivoitunut selvästi Baltiassa vuoden 2008 Georgian sodan jälkeen. Sotilasharjoituksia on ollut runsaasti, uutta sotilaslentokenttää rakennetaan myös Latviaan.

Nykyinen Baltian ilmapuolustusoperaation päätukikohta on Liettuassa. Virossa on spekuloitu sen siirtymisestä Liettuasta Viroon. Tämä on johtanut kiivaasen vastareaktioon Liettuassa.

Ansip näe, että päätukikohta sinänsä muuttaisi mihinkään, vaan kyseessä olisi normaali rotaatio kaikkien Baltian maiden välillä sitten kun kolme kenttää on valmiina.