Pilaantunut maa koitui Metron kohtaloksi

Lahden keskustassa sijaitsevan Metro-ravintolan sulkemispäätöksen syyksi on selvinnyt pilaantunut maaperä.

pilaantunut maa
Kari Kaksonen metro ravintola
Ravintola Metron omistaja Kari KaksonenMeeri Niinistö / Yle

Hämeen ELY-keskus vaatii, että alatorin ja torin alueen laajalti pilaantunut maaperää puhdistetaan, mikä edellyttää maa-aineksen siirtämistä. Näin ollen Metro-ravintola on purettava.

Lahden teknisen- ja ympäristötoimialan johtaja Matti Kurosen mukaan maata täytyy puhdistaa noin kuuteen metriin saakka.

- Paikalla oli 1930-1950 välisenä aikana huoltoasema. Tästä johtuen maassa on erilaisia hiilivetyjä. Ely-keskus on velvoittanut kaupungin puhdistamaan alueen. Se täytyy puhdistaa 4-6 metriin saakka, joten mennään sinne Metro-ravintolan lattiatason alapuolelle, Kuronen toteaa.

Osa lahtelaisista valtuutetuista ovat ihmetelleet Metron sulkemispäätöstä, koska virkamiehet ovat vakuuttaneet ravintolan säilyvän nykyisellä paikallaan toriparkin rakentamista huolimatta. Teknisen- ja ympäristötoimialan johtaja Kurosen mukaan kaupungilla on velvollisuus puhdistaa maat, vaikka toriparkkia ei rakennettaisikaan.

- Kun kaava hyväksyttiin tammikuussa 2010, niin silloin on ollut tietoa, että joihinkin puhdistustoimiin joudutaan. Silloin oli vahvasti se käsitys, että maaperät voidaan puhdistaa paikan päällä. Maaperän tutkimuksia tehtiin tänä kesänä, ja tilanne on selvinnyt vasta sen myötä.

Puhdistustoimenpiteet aloitetaan ensi kesän alussa samoihin aikoihin alueella tehtävien arkeologisten kaivausten kanssa.