1. yle.fi
  2. Uutiset

Lasten oikeudet taipuivat lauluksi Tampereella

Tampereen Pispalan koulun viidesluokkalaiset ryhtyivät viime vuonna lauluntekijöiksi ja levylaulajiksi konkarimuusikko Pauli Hanhiniemen avustuksella. Aikuiset ja isot, kuunnelkaa -laulu juhlistaa Lasten oikeuksien päivää.

Kotimaan uutiset
Aikuiset ja isot, kuunnelkaa -levytyksellä mukana olleet Alma Seppälä, Senni Vähä-Sarja ja Maija Kuusisto sekä kulttuuriohjaaja Paula Halkola Pirkanmaan Taikalampusta
Aikuiset ja isot, kuunnelkaa -levytyksellä mukana olleet Alma Seppälä, Senni Vähä-Sarja ja Maija Kuusisto sekä kulttuuriohjaaja Paula Halkola Pirkanmaan Taikalampusta iloitsevat siitä, että nyt lasten juhlapäivällä on oma teemalaulu.Anna Sirén / Yle

Lasten oikeuksien päivää vietetään marraskuun 20. päivä. Pirkanmaalla päivää juhlistetaan vastikään levytetyllä Aikuiset ja isot, kuunnelkaa -kappaleella.

Laulu on syntynyt ensikertalaisten ja todellisen konkarin yhteistyönä, sillä niin laulun teosta kuin esittämisestäkin vastaavat Pispalan koulun 6B-luokkalaiset yhdessä Pauli Hanhiniemen kanssa.

Ihan hihasta kappaletta ei nykäisty, vaan silloiset viidesluokkalaiset tekivät ensin pohjatyötä tutkimalla lasten oikeuksien julistusta. Sen jälkeen Pauli Hanhiniemi astui remmiin ja järjesti lapsille sanoitustyöpajan.

- Kaikkein parhaiten mieleen jäi äänityshetki. Nauhoitimme laulun monitoimitalolla, laulunteossa mukana ollut Alma Seppälä muistelee.

Alman luokkakaverit Maija Kuusisto ja Senni Vähä-Sarja nyökyttelevät vieressä.

- Kyllä kappale on levytyksen jälkeen soinut jonkun verran päässä, levylaulajat hymyilevät.

Laulu soi muistisääntöä aikuisille

Kun tyttöjä pyydetään valitsemaan lasten oikeuksista tärkeimmät, ovat vastaukset selviä.

- "Lapsen oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle. Ketään lasta ei saa syrjiä hänen tai hänen vanhempiensa ominaisuuksien, mielipiteiden tai alkuperän vuoksi." Tämä on tärkeä, koska lasten oikeuksien pitäisi oikeasti kuulua ihan kaikille lapsille. Suomessa asiat ovat hyvin, mutta köyhemmissä maissa tämä ei välttämättä toteudu, Senni Vähä-Sarja pohtii.

- "Jokainen alle 18-vuotias on lapsi." Tästä pitää muistuttaa, sillä kaikki tuntuvat pitävän 15-vuotiaita jo melkein aikuisina, Maija Kuusisto sanoo.

- "Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään." On tärkeää, että lapsi saa itse vaikuttaa siihen, mitä haluaa tehdä, Alma Seppälä perustelee.

Aikuiset ja isot, kuunnelkaa -laulussa luetellaan monia asioita, joihin lapsilla on oikeus. Tytöt toivovat kappaleen jäävän kouluissa ja päiväkodeissa muistiin tulevien vuosien juhlapäiviä varten. Eikä haittaa, vaikka laulu jäisi erityisesti aikuisten takaraivoon soimaan.

- Aikuisten olisi tosi tärkeää muistaa, että lapsilla on niitä oikeuksia, Maija Kuusisto painottaa.

Lue seuraavaksi