Pandan sukujuuret löytyivät yllättäen Espanjasta

Espanjassa tehty fossiililöytö tuo pandojen alkukodin Eurooppaan. Leukaluu ja hampaat kertovat otuksen jäytäneen ruoakseen bambujen kaltaisia sitkeitä kasveja, kuten Kiinassa elävät nykysukulaisensa.

tiede

Nykyisin vain Kiinassa villinä elävä panda on vaeltanut kauaksi alkujuuriltaan, kertoo fossiilitutkimus. Espanjasta Zaragozasta löydetyt leukaluut ja hampaat kuuluvat vanhimmalle tunnetulle pandan sukuiselle eläimelle. Se tallusteli nykyisen Espanjan alueella 11,6 miljoonaa vuotta sitten.

Madridin luonnonhistoriallisen museon ja Katalonian paleontologisen instituutin tutkijoiden löytö siirtää pandojen syntyhistoriaa yli kolme miljoonaa vuotta taaksepäin aiempiin löytöihin verrattuna.

Uudelle lajille annettiin nimeksi Kretzoiarctos beatrix. Sillä kunnioitetaan paleontologi Miklos Kretzoita, joka on löytänyt useita sukupuuttoon kuolleita pandalajeja.

Nykysukulaisiinsa verrattuna Kretzoiarctos beatrix oli pieni. Sillä oli painoa luultavasti kuutisenkymmentä kiloa, kun nykypanda painaa jopa 160 kiloa.

Tutkijat arvioivat, että pandat alkoivat eriytyä muista karhuista 18 - 22 miljoonaa vuotta sitten. Ensimmäisistä vuosimiljoonista ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi konkreettista näyttöä.

Alkupandan Espanja oli kuuma ja kostea

Paleontologit löytävät sangen harvoin kokonaisia luurankoja. Useimmiten kokonaiskuvaa joudutaan hahmottamaan pienistä luunpalasista. Kreatzoiarctos beatrixin leukaluu ja hampaat ovat löydöksi varsin iso.

Hampaat kertovat myös ruokavaliosta. Niiden perusteella näyttää siltä, että jo varhaiset pandakarhut etsivät syödäkseen sitkeää kasvisravintoa. Nykypandoille se tarkoittaa bambunversoja.

Kretzoiarctos beatrixin aikainen Espanja oli kostea, kuuma ja metsien peitossa. Ei ole lainkaan mahdotonta, että siellä olisi kasvanut bambujen kaltaista syötävää, tutkijat sanovat.

Tutkimus on julkaistu espanjaksi ja englanniksi Estudios Geológicos -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) ja löytyy englanniksi myös PLoS One -lehdestä. (siirryt toiseen palveluun)