1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Radion sinfoniaorkesteri

Radion sinfoniaorkesteri tulee lähelle

Radion sinfoniaorkesteri jalkautuu tällä viikolla Itä-Suomeen, eikä kiertueella pysytellä suinkaan pelkästään konserrttisaleissa. Savonlinnasta tiistaina starttaava kiertue vie korkeakulttuuria muun muassa kirjastoon.

Radion sinfoniaorkesteri
RSO:n kvintetti harjoittelee Savonlinnan kirjastossa.
Petri Vironen / Yle

Liki satapäinen Radion sinfoniaorkesteri pakkasi soittimensa tiistaiaamuna autoon ja hurautti pääkaupungista Itä-Suomeen. Tarkoituksena on kiertää useampia paikkakuntia muutaman päivän aikana.

- Orkesterithan kiertävät mielellään. Kun niitä viikoittaisia konsertteja soitetaan aina siinä samassa paikassa, niin heti kun tapahtuu tavallisuudesta poikkeavaa, lähdetäänpä sitten Aasiaan tai Norjaan tai Itä-Suomeen, herää soittajien keskuudessa innostus, juuri Lontoosta palannut RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu kertoo.

Iso orkesteri pienellä lavalla

Hannu Linnulla on kosketusta Mikkeliin uransa alkuajoilta, sillä hän on vieraillut Mikkelin kaupunginorkesterin kapellimestarina. Myös Savonlinna on musiikillisessa mielessä tullut tutuksi paikallisen orkesterin vierailevana tähtenä sekä Oopperajuhlilta. Toisaalta kiertuetilanne on Linnulle uusi, sillä on täysi arvoitus kuinka iso sinfoniaorkesteri soi vaikkapa Savonlinnasalissa.

- Kamarimusiikkia olen kyllä käynyt Savonlinnasalissa kuuntelemassa, mutta tänään kuullaan kuinka tila sopii sinfoniaorkesterin estradiksi.

RSO:n vierailu maakunnissa on herättänyt suurta kiinnostusta. Vaikka kaupunginorkesterit eivät välttämättä vedä saleja täyteen, uskoo Lintu Radion sinfoniaorkesterin tuovan sellaista soundia, jota ei näillä nurkilla joka viikko kuule. Ilman markkinointia ei kuitenkaan isokaan orkesteri vedä saleja täyteen.

- Niin meidän kuin pienempien orkesterien konserteissa tärkeää on markkinointi. Eihän kukaan tule konserttiin jos ei siitä tiedä. Automaattisesti ihmiset eivät nykypäivänä klassisenmusiikin konserttiin lähde, vaan siinä on oltava jokin juju.

Savonlinnassa, Varkaudessa, Joensuussa ja Lieksassa kuultavissa RSO:n konserteissa on ohjelmassa Sibeliuksen sinfoniat 3 ja 4 sekä Esa-Pekka Salosen laulusarja Five Images after Sappho, jonka solistina laulaa sopraano Helena Juntunen. Kiertueen konserteista Joensuun konsertti 22.11. kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. Lieksan konsertti nauhoitetaan ja lähetetään heti seuraavana päivänä 25.11. klo 19.03.

Sinfonioita ihmisläheisesti

Orkesterikonserttien lisäksi RSO:n puhallinkvintetti ja Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO:n musiikkipedagogit tarjoavat kiertuepaikkakunnilla musiikkihetkiä lapsille ja vanhuksille. Muutamat RSO:n muusikot antavat myös opetusta paikallisissa musiikkioppilaitoksissa. Joensuussa kuullaan vielä erillinen kamarimusiikkikonsertti Joensuun konservatoriossa.

Radion sinfoniaorkesterin kvintetti Savonlinnan kirjastossa.
Petri Vironen / Yle

-RSO:n muusikoiden vireä toiminta kiertueella osoittaa, että moderni sinfoniaorkesteri voi lähestyä eri-ikäisiä yleisöryhmiä kannustavasti ja ihmisläheisellä tavalla, toteaa RSO:n intendentti Tuula Sarotie.

Syksyllä 2010 RSO teki ensimmäisen laajan kotimaan kiertueensa Pohjois-Suomeen yli kymmeneen vuoteen. Itä-Suomen kiertue on nyt sille jatkoa ja Hannu Linnun ylikapellimestarikauden aikana orkesteri pyrkii konsertoimaan myös muualla Suomessa.

Lue seuraavaksi