Rovaniemen teatteri palaa kotiin 2015

Lappiatalon peruskorjauksen on määrä valmistua alkuvuonna 2015. Rovaniemen teatterinjohtaja Juha Vuorinen otti kaupunginvaltuuston päätöksen vastaan varovaisen huojentuneena.

Juha Vuorinen
Rovaniemen teatterin johtaja Juha Vuorinen
Juha Mäntykenttä / Yle

- Hieno asia, että tällainen päätös saatiin aikaiseksi monien vaiheiden jälkeen, neljä kuukautta Rovaniemen teatteria johtanut Juha Vuorinen sanoo.

Vuorinen seurasi kaupunginvaltuuston maanantaista kokousta paikan päällä.

- Yksi äänestyslamppu jäi syttymättä ja ensin näytti, että vastaehdotus voittaa. Kun sekaannus huomattiin ja päätös menikin täpärästi läpi, moni tuuletti reilusti. Sitä en sitten tiedä, tuleeko vielä tämän päätöksen jälkeen mutkia, Vuorinen toteaa epäilevänä.

"Keskustelujen aika ajat sitten"

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen toteaa, että päätös remontista oli monien vaiheiden jälkeen odotettu. Maanantaisessa kokouksessa päätös uhkasi jälleen siirtyä.

- Jossain vaiheessa päätös on vain tehtävä. Keskustelujen aika olisi ollut jo ajat sitten. Tuntui hieman hassulta, että valtuustossa alettiin vielä viime hetkillä tekemään uusia esityksiä.

Ensi kesänä alkavan Lappia-talon remontissa rakennusta laajennetaan ja siihen rakennetaan nykyaikainen ilmanvaihto ja sekä uusi lavastamo.

- Uusi ilmanvaihtokoneisto vie teatterille ennen kuulunutta tilaa, joten parkkipaikan alle rakennettava lavastamo parantaa teatterin toimivuutta., Juha Vuorinen sanoo.

Ehkä epäiltiin, ettei teatteri voisi olla yhtä laadukasta kuin Lappia-talossa.

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen

Kaupungin vuokratukea tarvitaan

Lappi-talon peruskorjauksen valmistuttua teatterin vuokramenot nousevat moninkertaisesti. Teatterinjohtaja Juha Vuorinen pitää lähtökohtana, että rahoitus löytyy pääasiassa vuokratuen kautta.

- Totta kai teatteri pyrkii nostamaan myös tulorahoitustaan ja varmasti nostaakin. Mutta toivottavasti valtuusto eilen päätöstä tehdessään samalla ymmärsi, että se on sitten myöhempienkin vuosien tukea.

Yleisö löysi väistötilat - katsomot käyvät pieniksi

Rovaniemen teatteri toimii toista esityskauttaan väistötiloissa Maakuntakadun koulurakennuksissa. Viime vuodesta poiketen yleisö on vihdoin löytänyt myös tilapäisiin tiloihin.

- Viime kaudella yleisö vierasti väistötiloja. Ehkä epäiltiin, ettei teatteri voisi olla korvaavissa tiloissa yhtä laadukasta kuin Lappia-talossa, vaikka teatteria nykyään varta vasten viedään uudenlaisiin tiloihin. Tänä syksynä yleisö on onneksi löytänyt teatteriin, Vuorinen kertoo.

Teatterinjohtajan mukaan vanhat koulurakennukset toimivat hyvin teatterin käytössä.

- Kyllä me näissä tiloissa pystymme toimimaan. Tosin valitettavaa on, että katsomot eivät ole sen suurempia. Koko syksy on käytännössä loppuunmyyty, mutta emme pysty nostamaan omaa tulorahoitusta tällä hetkellä kovin korkealle.