Tuomas Kantelinen: Sävellän maalla, merellä ja ilmassa

Elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen on säveltänyt tällä kertaa baletin. Vuodessa on valmistunut lisäksi musiikit elokuviin Avain Italiaan, Härmä ja Puhdistus. Kansallisbaletin Lumikuningatar-baletin Kantelinen sävelsi puolessa vuodessa.

kulttuuri
Tuomas Kantelinen
Tuomas Kantelinen puhuu haastattelussa elokuvasäveltäjän työstä, mahdottomista projekteista ja siitä, kuinka paljon hän kuuntelee omia sävellyksiään.

Elokuvasäveltäjä Tuomas Kantelinen on tehnyt tilaustyönä teoksen Kansallisbalettiin. Vuodessa on valmistunut lisäksi musiikki elokuviin Avain Italiaan, Härmä ja_ Puhdistus_. Säveltäjälle tahti on tuttu.

- Elokuvamusiikit tehdään aika nopealla aikataululla, koska elokuvien leikkaus valmistuu tuotannon lopuksi. Siitä on sitten hyvin lyhyt aika ensi-iltaan ja välissä tehdään musiikki.

Kyllä mä diggailen omaa musaani. Aika kiva tuli.

Tuomas Kantelinen

Tahti ei säveltäjää haittaa. Nopeatempoisuus pikemminkin sopii persoonaan. Yhdysvalloissa asuva säveltäjä on tehnyt jo nelisenkymmentä elokuvaa.

- Minulla on intoa elämään ja työntekoon. Musiikki on sellainen asia, ettei se kuluta. Siitä saa voimaa.

"Diggailen omaa musaani"

Tuomas Kantelinen lähti elokuvantekoon mukaan jo opiskellessaan Sibelius-Akatemiassa. Lyhytelokuvaan etsittiin säveltäjää ja opiskelija päätti kokeilla elokuvasäveltämistä.

- Se lähti ihan siitä ensimmäisestä elokuvasta, että vau, tätä mä kyllä haluaisin tehdä. Se oli viisiminuuttinen elokuva. Siitä siirryin todella nopeasti seuraavaan ja taas seuraavaan. Ja tässä sitä ollaan, 40 leffaa myöhemmin.

Säveltäjä muistelee vanhoja töitään miellellään.

- Mä kuuntelen aika paljon omaa musaani itse asiassa. Nyt tietenkin näitä tuoreempia töitä: Avainta Italiaan, Puhdistusta. Mutta joo, kyllä mä diggailen omaa musaani. Että aika kiva tuli, Kantelinen sanoo nauraen.

Töiden lisääntyessä tutkinto jäi tekemättä, mutta ura lähti nopeaan nousuun. Nyt Yhdysvalloissa asuva säveltäjä tekee töitä useassa maassa.

Olen ottanut tavaksi, että pystyn säveltämään maalla, merellä ja ilmassa.

Tuomas Kantelinen

- Matkustan kyllä tosi paljon ja olen ottanut tavaksi, että pystyn säveltämään maalla, merellä ja ilmassa. Itse asiassa kaikkia noita on tullut tehtyä tänä vuonna. On sävelletty laivalla, junassa, lentokoneessa ja hotellihuoneessa - ja ihan studiollakin. Ei muuta kuin luurit korvaan ja matkaan, kertoo Tuomas Kantelinen hymyillen.

Säveltäjä on perso onnellisille lopuille

Elokuvaprojektit vaihtelevat tekijöidensä mukaan. Joskus ohjaajalla on hyvinkin vahva sanansa sanottavana musiikista. Toisinaan taas säveltäjä saa paljon tilaa.

- Mä pärjään aika monenlaisissa tilanteissa. Olen sellainen kameleontti. Pitää vaan huomata, että ahaa, tässä on tällanen meininki tässä työnteossa ja kyllä se sitten sujuu, kuvailee Kantelinen elokuvamaailman persoonallisia tekijöitä.

Kantelisen tunnettu tyyli on täynnä suomalaiskansallista haikeutta, synkkyyttä ja suuria tunteita.

- Niin, Suomessa se kyllä on aika usein sitä synkkää musiikkia, jota multa halutaan.

Vaihteluksi on ollut säveltäjän mukaan ilahduttavaa tehdä kevyttä fantasiaa baletissa, varsinkin syksyllä ensi-iltansa saaneen rankan _Puhdistu_s-elokuvan jälkeen.

- Säveltäjänä pitää uskoa siihen, mitä kohtauksessa tapahtuu. Kyllähän se on raskasta, kun kerta toisensa jälkeen katsoo niitä kohtauksia. Mutta siinäkin auttaa, että yrittää nähdä pidemmälle: onko näissä rajuissa kohtauksissa nähtävissä toivoa? Kyllä mä onnellista loppua tässä ajan takaa koko ajan.