Kuvagalleria: Yhä useampi nuori komeroituu kotiin

Joka kymmenes nuori Suomessa on syrjäytynyt. Suuri joukko ei näy missään tilastoissa, ja yhä useampi heistä hautautuu kotiinsa ja ulkoistaa elämänsä tietokoneelle. Kotiin komeroituneita nuoria on kaikissa yhteiskuntaluokissa. Pelkästään pääkaupunkiseudulla heitä on satoja.

Monet syrjäytyneet nuoret ovat kaiken avun ulkopuolella - usein siksi, etteivät he kykene hakemaan sitä. Lilja Tamminen ja Jalmari Eskelinen löysivät netistä heistä kymmenen. Syntyi dokumenttiprojekti_ Komerot - kadotettujen nuorten tarinoita_.

- Syrjäytyneiden nuorten nettiyhteisöissäkin on alettu käyttää tällaista termiä itsestään kuin komero, ja se oli syy sitten siihen, miksi me haluttiin se hankkeen nimeksi. Koska se toisaalta kuvaa näitä pieniä, ahtaita asuntoja joissa me ollaan käyty kuvaamassa ja toisaalta näitä ihmisiä, jotka ovat linnoittautuneet näiden sisälle, Lilja Tamminen sanoo.

Lilja ja Jalmari kuvasivat ja haastattelivat nuoria viime keväänä kodeissa, joihin nämä ovat hautautuneet. Aineistosta kootaan näyttely ensi tammikuussa. Tarkoitus on herättää keskustelua nimenomaan nuorten näkökulmasta ja rohkaista syrjäytyneitä nuoria kertomaan tarinoitaan laajemmin. Silti kaksikko tiedostaa, etteivät ole tavoittaneet kaikkein huonoiten voivia nuoria.

- Siellä voi olla ihan mitä vaan - mä uskon, että siellä on paljon ahdistusta ja patoutumia, paljon puhumattomuutta, Jalmari Eskelinen arvuuttelee.

Lisää aiheesta Ajankohtaisen kakkosen Syrjäytyneet nuoret -illassa tiistaina 27.11.