Nyt on aika aloittaa lintujen talviruokinta

Talvi on lähestymässä. Lintulaudoille voi jo ripotella siemeniä, viljaa ja murskattuja pähkinöitä. Linnut kiittävät vierailemalla paikalla vuosi toisensa jälkeen.

Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Lintuharrastaja Henry Laine sekoittaa tottuneesti isoihin ämpäreihin vuorotellen kauraa, rikkaruohonsiemeniä, murskattuja manteleita ja auringonkukansiemeniä. Yhtä tottuneesti hän kaataa ämpärien sisällön verkkoaidan sisälle pystytetylle lintulaudalle.

- Tämä satsi kestää viikon.

Talvi antaa vielä odottaa, mutta lintuharrastaja kehottaa aloittamaan lintujen ruokinnan.

- Pelloilta löytyy yhä syötävää, mutta nyt voi auttaa myöhäisiä muuttolintuja ja tunnistavatpa paikan ensi keväänä, naurahtaa Laine.

- Tärkeintä on jatkaa ruokintaa kevääseen saakka.

Linnut muistavat hyvän ruoan

Sama peltopyypariskunta vierailee Mietoisten ruokintapaikalla vuodesta toiseen.

- Peltopyy on aika harvinainen Varsinais-Suomessa. Myös uuttukyyhkyt tuntuvat mieltyneen vehnän, kauran, rikkaruohonsiemenen ja auringonkukansiemenen sekoitukseen, selvittää Henry Laine ja tarttuu samantien kiikariin katsoakseen, laskeutuiko tuttu uuttukyyhky pihamaalle. Tällä kertaa pihalla visertelee kuitenkin viherpeippoja, pikkuvarpusia sekä tali- ja sinitiaisia.

Jos haluaa tiettyjä lintuja lintulaudalleen, voi esimerkiksi tiaisille, pikkuvarpusille ja tikoille tarjota valmiita rasvatankoja ateriaksi. Tankoja voi tehdä myös itse sekoittamalla siemeniä leipomosta saatavan rasvan kanssa.

- Yksi rasvatanko riittää viikoksi pariksi säistä riippuen. Vuodessa menee kolmisenkymmentä pötköä.

Kotikaapista löytyy apetta linnuille

Suolaista ruokaa ei saa linnuille antaa talviaikaan, koska lintujen nesteensaanti on silloin hankalaa, neuvoo Henry Laine.

- Muutenhan kodin ruokakaapista voi linnuille antaa kaurahiutaleita, leseitä ja pullanmurusia. Periaatteessa kaikki viljatuotteet käyvät.

Tikka jättää kolopesijät rauhaan, kun niille on tarjolla koko kesän rasvatankopötkylöitä.

Henry Laine

Ruokintapaikan voi suojata isoilta varislinnuilta laittamalla sen ympärille häkin. Isot linnut kun tyhjentävät tehokkaasti ruoka-apajan.

Henry Laine antaa vielä vinkin kevään pesimisaikaa varten.

-Isot linnut pysyvät pois pikkulintujen pesistä, kun rasvatankopötkylöitä on tarjolla koko kesän. Esimerkiksi tikka jättää kolopesijät rauhaan, muutenhan se käy säännöllisesti nappaamassa tiaisenpoikasia pöntöstä.