1. yle.fi
  2. Uutiset

Pankit odottelevat lainoituslinjauksia

Pankeissa ollaan odottavalla kannalla asuntolainojen myöntämiseen kaavailtujen muutosehdotusten osalta. Omarahoitusta saatetaan jatkossa vaatia jopa 20 prosenttia.

Omarahoitusosuus
Asiakas pankin tiskillä
YLE Etelä-Savo

Finanssivalvonnan suositus kymmenen prosentin omarahoitusosuudesta on jo nyt käytössä ja useimmiten ensiasunnon ostajien kohdalla.

Fivalle on kuitenkin esitetty valtuuksia, joiden nojalla se voisi vaatia pankkeja käyttämään jopa kahdenkymmenen prosentin osuutta.

- Asiakkaiden tilanteet ovat erilaisia. Osalla varmasti se löytyy ja osa pystyy sen säästämäänkin. Mutta sitten on varmasti tilanteita eritoten pääkaupunkiseudulla, joissa korkea omarahoitusosuus voi vaikeuttaa tai siirtää sitä asunnon hankintaa jonkin verrankin, aluejohtaja Tero Pulkkinen Suur-Savon Osuuspankista arvelee.

- Lähtökohtaisesti on tietysti nähty, että tämä suositus kymmenen prosentin omarahoitusosuudesta on riittävä. Sinänsähän asuntosäästäminen ja yleensäkin säästäminen on varmasti ihan positiivinen asia ja uskon että esimerkiksi asp-tilien kysyntä tulee lisääntymään.

Lue seuraavaksi