Emeritusprofessori: EU:n D-vitamiinirajat ovat vaarallisen korkeat

Suomen D-vitamiinisuosituksia on moitittu varovaisiksi, mutta emeritusprofessori Pertti Tuohimaan mukaan vitamiinin liikasaanti on yhtä haitallista kuin vajekin. Hän kysyy, kuka vastaa, kun liian suurten suositusten aiheuttamat sairastamisvaikutukset alkavat näkyä.

terveys
Mies laittaa pillerin suuhunsa.
Yle

Anatomian emeritusprofessori Pentti Tuohimaa Tampereen yliopistosta nauttii päivässä 10 mikrogrammaa D-vitamiinia. Tällä suomalaisten suositusten mukaisella annostuksella hän uskoo pärjäävänsä koko talven.

- Suomalaiset suositukset ovat kohdillaan. Tosin yli 2-vuotiaille annettu 7,5 mikrogramman suositus on vähän outo, sillä yhtä hyvin se voisi olla 10 mikrogrammaa. Pikkulasten suosituksista olen huolissani. Nyt alle 2-vuotias saa 10 mikrogrammaa, eli saman kuin aikuinen, mikä on kokoon suhteutettuna kymmenkertainen annostus aikuiseen nähden. Siinä mennään hyvin lähelle myrkytysrajoja. Satunnainen lisä tekee tilanteesta akuutisti vaarallisen.

Vaaralla Tuohimaa tarkoittaa D-vitamiinimyrkytyksestä johtuvaa veren kalsiumpitoisuuden nousua.

- Kalsium säätelee lihaksen supistumista. Sydän saattaa kärsiä liiasta D-vitamiinista ja mennä kramppitilaan, mikä on hengenvaarallista. Ajalta ennen eläkkeelle siirtymistäni muistan tapauksen, jossa erään valmistajan äidinmaitovastikkeissa oli kymmenkertainen määrä D-vitamiinia, mikä aiheutti jo parissa viikossa myrkytysoireita korviketta nauttineille lapsille.

Vajaus yhtä tuhoisaa kuin yliannostus

Pentti Tuohimaa ehti tutkia D-vitamiinia Tampereen yliopistossa vajaat parikymmentä vuotta. Tuohimaan johtama tutkimusryhmä julkaisi vuonna 2009 tutkimuksen, jonka mukaan riittävällä D-vitamiinin saannilla voidaan lisätä terveitä elinvuosia ja lykätä vanhenemiseen liittyvien sairauksien puhkeamista 2-7 vuodella.

Sydän saattaa kärsiä liiasta D-vitamiinista ja mennä kramppitilaan

Pentti Tuohimaa

- D-vitamiini on kokonaisterveyteen selkeästi vaikuttava vitamiini. Vaikutukset ovat yksilötasolla kohtalaisen huomaamattomat, mutta väestötasolla nähdään huomattavia terveysvaikutuksia.

Flunssan torjujanakin tunnetun vitamiinin hyvät vaikutukset liittyvät Tuohimaan mukaan nimenomaan oikeaan annostukseen.

- D-vitamiini ei ole ravintolisä tai vitamiini, vaan hormoni. Tiedossa ei ole ainoatakaan hormonia, jonka saamisen liian vähäisistä tai runsaista määristä ei olisi haittaa. Eräiden syöpien ja verenkiertoelimien sairauksien riski kasvaa sekä D-vitamiinin liiallisen että liian vähäisen syömisen seurauksena. Jo kahdessa laajassa tutkimuksessa on aukottomasti todettu, että liian vähän tai liian paljon D-vitamiinia lisää kuolleisuutta. Se ei ole tulkinnanvarainen tulos.

Purkin kylkeen voi luottaa

Viime viikkoina D-vitamiinivalmisteet ovat olleet esillä Itä-Suomen yliopistossa tehtyjen vitamiinipitoisuusmittausten vuoksi. Emeritusprofessorin mukaan purkin kyljessä ilmoitettuihin lukuihin voi luottaa.

- Valmistajat ovat varautuneet hyvin tämän epäonnisen tutkimuksen jälkeen.

Kahdessa laajassa tutkimuksessa on aukottomasti todettu, että liian vähän tai liian paljon D-vitamiinia lisää kuolleisuutta.

Pentti Tuohimaa

Sen sijaan EU:n määrittelemiin turvarajoihin Tuohimaa ei luottaisi. Vauvojen turvallisena pidetty päiväannos nousi taannoin 25, nuorilla sataan ja 1-10-vuotiailla 50 mikrogrammaan päivässä.

- Nuo ovat todella huimia pitoisuuksia. Jos ne olisi määritelty ns. vaaralliseksi turvarajaksi, jonka yläpuolelle mentäessä vaara on ilmeinen, hyväksyisin ne. Tällaisten määrien nauttiminen päivässä on terveydelle haitallista. Ainoastaan yli 65-vuotiaat tarvitsevat 20 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Muiden on aivan turha syödä niin paljon.

Pentti Tuohimaa uskoo tulevien tutkimusten paljastavan yhä selvemmin, että turvallisuusrajoja on syytä alentaa. Erityisesti hän toivoo suosituksia tarkistettavan pienten lasten kohdalla.

- Maailma on jakautunut D-vitamiinin suhteen kahteen leiriin, ja tieteellisellä tasolla käytävä keskustelu on turhauttavissa määrin kuumentunut. Faktat ovat kaikille samat ja konsensus saavutettavissa. EU:n turvallisena pidetty yläraja on uskoakseni virheellinen päätös. Kuka kantaa vastuun, kun liian D-vitamiinin aiheuttama sairastumisvaikutusten nousu alkaa näkyä? En usko, että vastaajia ja korvaajia löytyy.