Veronumero aiheuttaa hämmennystä rakennustyömailla

Rakennustyömailla työntekijöiden uusi veronumerojärjestelmä on herättänyt hämmennystä. Harva esimerkiksi tietää, että veronumero ei yksin riitä, vaan se on myös aktivoitava verottajan rekisteriin. Monelta tunniste puuttuu vielä kokonaan, ja ensimmäiset tekaistut veronumerotkin on jo löydetty.

Kuva: Mirva Korpela / Yle

Rakennusalan harmaan työvoiman kitkemiseksi luotu veronumerojärjestelmä on saanut horjuvan startin. Syyskuun alun jälkeen alkaneilla työmailla veronumero pitää löytyä jokaiselta porttien sisäpuolella työskentelevältä.

Kaikkia työmaita veronumerolaki koskee maaliskuusta lähtien. Jo ensimmäiset valvontaiskut ovat osoittaneet, ettei lakia vielä noudateta.

- Pääsääntösesti voisi sanoa, että pääurakoitsijoitten palveluksessa olevilla henkilöillä verotunnisteet on, mutta aliurakointiketjuun kun mennään, niitä ei ole. Jonkin verran on epätietoisuutta. Että kyllä tässä vielä vähän hakusalla tämä homma on, toteaa Rakennusliiton Pohjanmaan aluepäällikkö Janne Kemppainen.

Tehotarkastuksia tehdään parhaillaan

Epäselvyyksiä yritetään kitkeä parhaillaan käynnissä olevalla viranomaisten ja verottajan tehovalvonnalla. Myös Rakennusliitto tekee omaa valistustyötään ja tarkastuksia.

AVIn työsuojeluvastuualueen tarkastaja Kari Karikoski kertoo, että tietämättömyyttä on paljon: moni ei tiedä, että pelkkä veronumero on kelvoton, jos ei ole ymmärtänyt pyytää verotoimistoa aktivoimaan sitä. Veronumero henkilön nimellä varustettuna on löydyttävä julkisesta rekisteristä.

Herää epäilys, onko jostain poimittu vain satunnainen numerosarja ja tätä numeroa ei ole olemassakaan.

Janne Kemppainen, Rakennusliitto

- Ensin katsotaan, onko aktivointia suoritettu ja jos ei ole, se täytyy aktivoida. Mutta herää myös epäilys, onko jostain poimittu vain satunnainen numerosarja ja tätä numeroa ei ole olemassakaan. Ensimmäiset väärennetyt verotunnisteet on jo löydetty, Rakennusliiton Pohjanmaan aluepäällikkö Janne Kemppainen harmittelee.

Siirtymävaihe vaikeuttaa tarkastuksia, mutta selviin tapauksiin puututaan

Toistaiseksi veronumerorekisteristä löytyy koko maassa reilut 180 000 rakennustyömailla työskentelevää. Heistä yli 16 000 on ulkomaalaisia.

Siirtymävaiheen takia vanhoilla työmailla verotunnisteet on oltava vasta maaliskuun alusta. Uudet työmaat ovat jo tällä hetkellä lain piirissä. Siirtymävaihe hankaloittaa veronumerotarkastuksia.

Kemppainen kertoo, että selviin tapauksiin puututaan tälläkin hetkellä. Hankalaa voi olla kuitenkin osoittaa pitävästi, että työmaa on alkanut syyskuun alun jälkeen. Pohjalaismaakunnissa Rakennusliiton tarkastuksissa on tullut vastaan tähän mennessä yksi selvä tapaus: kokkolalaisella työmaalla aliurakoitsijan työmiehillä ei ollut veronumeroita ollenkaan.

Ensi vuoden maaliskuun alusta laki on sitten kaikessa ankaruudessaan voimassa.

Janne Kemppainen

Siirtymävaiheessa tarkastajilta riittää vielä ymmärrystä, mutta maaliskuusta alkaen kaikki on toisin: jos työntekijältä puuttuu verotunniste, loppuvat häneltä työt, kunnes veroasiat ovat järjestyksessä.

- Ensi vuoden maaliskuun alusta laki on sitten kaikessa ankaruudessaan voimassa, ja sitten siihen suhtaudutaan myös sillä vakavuudella, mitä se tarkoittaa, muistuttaa Rakennusliiton Pohjanmaan aluepäällikkö Janne Kemppainen.