1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:n rahavirrat kulkevat pohjoisesta etelään

EU:n suurimmat nettomaksajat löytyvät Pohjois-Euroopasta. Suhteellisesti eniten unionilta saavat maat taas ovat tyypillisesti eteläisen Euroopan vanhoja jäsenmaita ja 2000-luvulla jäseneksi liittyneitä Itä-Euroopan valtioita.

talous
Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

EU-komissio julkaisi alkusyksystä vertailukelpoisia tietoja jäsenmaiden ja unionin tulo- ja menoliikenteestä viime vuodelta. Niiden mukaan vuonna 2011 suhteellisesti eniten EU-jäsenyydestä hyötyi rahassa mitattuna Unkari, jonka nettotulot EU:lta nousivat 4,67 prosenttiin maan bruttokansantulosta.

Saamapuolella on kaikkiaan 16 jäsenmaata, kun verrataan maiden EU:lle maksamia ja unionilta vastaanottamia tuloja.

Nettosaajien joukossa on eniten uusia jäsenmaita, joiden talous on vielä kehittyvässä vaiheessa, kuten Baltian maat, Puola, Bulgaria, Slovakia ja Romania, mutta saajien joukossa ovat myös Portugali ja Espanja.

EU:n nettomaksajat löytyvät tyypillisesti Pohjois-Euroopasta. Kuitenkin suurimman osan suhteessa omaan talouteensa maksaa alkuperäisiin jäsenmaihin lukeutuva Italia, jonka nettomaksu oli viime vuonna 0,38 prosenttia maan bruttokansantulosta.

Nettomaksajia ovat myös Belgia, Hollanti, Saksa, Tanska, Ruotsi, Iso-Britannia, Ranska, Itävalta ja Luxemburg. Suomen nettomaksuosuus oli viime vuonna 0,34 prosenttia suhteessa maan bruttokansantuloon.

Lue seuraavaksi