1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kunnon sotamies Svejk matkaa taisteluun Mikkelin teatterissa

Kunnon sotamies Svejk saa ensi-iltansa Mikkelin teatterissa itsenäisyyspäivän aattona. Jaroslav Hasekin lähes sata vuotta sitten kirjoittamaan kirjaan perustuvaa klassikkoa on Suomessa esitetty teatterin lavalla yllättävän harvoin.

Kunnon sotamies Svejkissä Mikkelin teatterin näyttelijät nähdään lavalla useissa eri rooleissa. Makuupaikoilla sotamies Svejk (Risto Kopperi) ja "punatautia" poteva sotilaspastori Katz (Mikko Kivinen). Kuva: Jesse Pasanen / yle

Mikkelin teatterin isolla näyttämöllä saa ensi-iltansa Jaroslav Hasekin romaaniin perustuva Kunnon sotamies Svejk. Suomessa teosta on esitetty harvakseltaan.

Ohjaaja Snoopi Siren kuvaa näytelmää klassiseksi veijaritarinaksi, jossa on oma itsenäinen mielikuvitusmaailmansa. Hän kuvaa ohjaustaan myös aikuisten saduksi ja omalla tavallaan roadmovieksi, tunnustaen ohjanneensa ”elokuvaa näyttämölle”.

- Työskentelytapani on sellainen, etten tee näytelmiä, jotka eivät näyttäydy itselleni tarpeeksi haasteellisina. Tykkään tarttua haasteisiin ja tämä on todellakin sellainen, Siren kertoo.

Tarinassa on jopa 30 tapahtumapaikkaa ja 40 roolihahmoa, joita tulee tarinan edetessä kuin liukuhihnalta. Näytelmä on sanomaltaan sodanvastainen, sisältäen poliittista ironiaa vallankäyttöä vastaan.

Tykkään tarttua haasteisiin ja tämä on todellakin sellainen.

Snoopi Siren

Mielenkiintoinen yksityiskohta on lavan edessä oleva 20 metrinen pienoisjunarata, jonka päässä on kamera. Tämän tarkoituksena on lähettää esityksen aikana langatonta livekuvaa.

Kirja itse loppuu kesken kirjailijan kuoleman takia, mutta Siren on kirjoittanut teatteriversioonsa itse lopetuksen.

- Olen pyrkinyt kirjoittamaan lopun kirjailijan hengessä, ja saada siihen saman sävyn ja ajatusmaailman, Siren kuvailee.

Siren ei kuitenkaan suostu kertomaan, pääseekö päähenkilö lopussa rintamalle asti.

- Jos haluaa nähdä, miten Svejkin käy, täytyy tulla Mikkelin teatteriin katsomaan.

Mikko Kivinen hyppäsi liikkuvaan junaan

Sotilaspastori Katzin roolissa nähdään Mikko Kivinen, joka tuli mukaan tuotantoon vasta muutama viikko sitten paikkaamaan Ismo Sievistä. Kivinen kertoo päässeensä yllättävän hyvin mukaan näytelmän harjoitteluun.

- Etenkin sotilaspastori Katzin hahmo kiinnosti, koska hän on kirjallisuushistorian hienoimpia   juoppohulluja, kertoo Kivinen.

- Sekin helpotti, etten hypännyt ihan tuntemattomaan työryhmään, täällä on kaikki jo entuudestaan kavereita, kertoo Kivinen, joka on aiemmin ollut Mikkelin teatterissa ohjaamassa näytelmää.

Kopperi toivoo Svejkin herättävän ajatuksia

Svejkin näyttelijä Risto Kopperi viihtyy roolissaan.

- Rooli on samalla koominen ja paljon ajatuksia herättävä, kuvailee Kopperi.

- Toivon, että näytelmä herättää ajatuksia esimerkiksi sodan järjettömyydestä ja siitä, minkälainen tämä meidän virkakoneistomme oikeasti on.

Yhden ohjaajan loppuun kirjoittaman repliikkinsä Kopperi suostuu paljastamaan.

- Eihän se riitä mihinkään, jos on maailmansota käynnissä, että käydään vaan rajalla sylkäisemässä.