Kroatian entinen pääministeri tuomittiin korruptiosta

Oikeus katsoi todistetuksi, että Ivo Sanader sai itselleen isot rahat juonimalla unkarilaiselle öljy-yhtiölle ja itävaltalaiselle pankille suuren jalansijan Kroatiassa.

Ulkomaat

Kroatian entinen pääministeri Ivo Sanader on tuomittu korruptiosta kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. EU seurasi oikeudenkäyntiä tarkkaan, sillä korruption kitkeminen on EU:n päävaatimuksia ensi kesänä jäseneksi liittyvälle Kroatialle.

Vuosina 2004 - 2009 pääministerinä toiminut Sanader todettiin syylliseksi viiden miljoonan euron lahjuksen ottamiseen unkarilaiselta öljy-yhtiöltä MOL:lta. Lisäksi oikeus katsoi todistetuksi, että aiemmin varaulkoministerinä hän oli saanut puolen miljoonan euron lahjukset itävaltalaiselta HGAA-pankilta. Vastineeksi ne saivat määräävät asemat Kroatian markkinoilla.

Vankeustuomion lisäksi Sanader määrättiin maksamaan välittömästi 480 000 euron korvaukset Kroatian valtiolle.

Sanader: Syytteet poliittisia

Sanaderia odottaa erillinen lahjusoikeudenkäynti myös epäilyksistä, joiden mukaan hän perusti salaisen rahaston tukemaan puoluettaan ja omaa valtaansa useissa korkeissa viroissa sitten Kroatian itsenäistymisen vuonna 1991.

Sanader pidätettiin Itävallassa toissa vuoden joulukuussa. Kroatian viranomaiset antoivat hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen arvellessaan, että hän aikoi paeta Yhdysvaltoihin.

Suurimman osan vuoden mittaisesta oikeudenkäynnistään hän sai olla vapaana takuita vastaan, mutta tiistaina hänet vietiin oikeustalosta vankilaan suorittamaan tuomiotaan.

Sanader on kiistänyt ottaneensa lahjuksia ja kutsunut syytteitä poliittisiksi. Niiden tarkoituksena on ollut estää häntä palaamasta valtaan, Sanader sanoo. Asianajajansa mukaan hän valittaa tuomiosta.

Lähteet: Reuters, AFP