1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päätöksenteko pärskii Rovaniemellä

Apulaiskaupunginjohtaja Martti Anttilan maauimalahanke tuli valtuustolle täytenä yllätyksenä. Poliitikot paheksuvat voimakkaasti valmistelemattoman suunnitelman tuomista kuin varkain suoraan kaupungin budjettiin. Valtuutetut eivät olleet kuulleet maauimalasta mitään ja tunsivat tulleensa huijatuksi.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Normaalisti valtuustossa päätettävät asiat kulkevat asiantuntijalautakunnan ja kaupunginhallituksen kautta valtuustolle. Nyt kävi toisin. Valtuusto kuuli maauimalasta ensimmäistä kertaa. Se herätti epäluottamusta asian valmistelua kohtaan.

Erityisesti teknisen lautakunnan jäsenet olivat tästä menettelystä ihmeissään. Reijo Sulasalmi koki jo kaikuja vanhasta.

-Tässä haiskahtaa vähän sille, että vanha Rovaniemen maalaiskunnassa käytössä ollut päätöksentekotapa, jossa virkamies  päättää ja luottamushenkilö luottaa, on herännyt henkiin, sanoi SDP:n valtuutettu, teknisen lautakunnan jäsen Reijo Sulasalmi.

Sulasalmi näkee, että koko päätöksentekokulttuuri Rovaniemellä on muutettava. On lähdettävä puhtaalta pöydältä.

Liisa Ansala luottaa Anttilaan

Keskustalainen valtuuston varapuheenjohtaja Liisa Ansala sen sijaan puolusti valtuustossa määrärahan myöntämistä. Ansala uskoi apulaiskaupunginjohtaja Martti Anttilan selitykset. Anttilan mukaan kaupunki haki  ja sai talviuinnin MM-kisat ja se velvoittaa tekemään jotakin.

Ansala myöntää, ettei tiennyt päätöshetkellä asian kaikkia taustoja.

- En tiennyt enempää kuin kokousasikirjoissa luki, mutta kannatin maauimalaa sen takia, kun tämä suunnitelma tukee hienosti Rovaniemen talvi-imagoa, Liisa Ansala sanoo.

Ansalan mukaan koko kaupungin olohuoneesta pitää tehdä näyttävä ja viihtyisä, mutta hänkin myöntää, että päätökset on tehtävä asianmukaisessa järjestyksessä.

Ei poteroja rannalle

Sulasalmen mielestään asia oli jo kertaalleen päätetty ja kuopattu. Vastaavanlainen maahan kaivettava uima-allas oli talviuintikeskushankkeessa, joka ei mennyt läpi teknisessä lautakunnassa eikä valtuustossa.

- Rannalle ei pitäisi kaivaa poteroita veronmaksajien ja turistien ihmeteltäväksi, Sulasalmi toteaa.

Sulasalmi epäilee jonkun luvanneen avantouintiväelle liikoja.

- Tuntuu siltä, että jotkut virkamiehet ovat luvanneet asioita, joihin heillä ei ole ollut valtuuksia, verovaroilla ei pitäisi seikkailla, Sulasalmi sanoo.

Moni muukin valtuutettu oli erittäin yllättynyt asiasta, sillä heidän mielestään uimarantaa on sovittu kehitettävän nimenomaan uimarantana, ei talviuintikeskuksena.

Maauimalan määrärahavaraus 400 000 euroa, joka oli nimetty talousarvioasiakirjassa kaupungin keskustan vetovoiman lisäämiseksi, putosi pitkän keskustelun jälkeen äänestyksessä lopulta pois Rovaniemen kaupungin talousarvioasiakirjasta 2013 selvin luvuin 42 - 14, 2 tyhjää ja poissa 17.