1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Englannin kirkko äänestää naispiispuudesta

Piispat ja papit ovat valmiit ottamaan vastaan virkasisaria, mutta kirkolliskokouksen maallikkojäsenien kanta saattaa siirtää uudistuksen vuosien päähän.

Ulkomaat

Englannin anglikaaninen kirkko ratkaisee parhaillaan kysymystä, joka puhuttaa kirkkoa enemmän kuin mikään muu asia pariin vuosikymmenen. Kirkolliskokouksen ratkaistavana on, avataanko piispanvirka naisille. Ellei naispiispoja hyväksytä nyt, seuraava mahdollisuus siirtyisi päätöksen moniportaisuuden vuoksi viiden vuoden päähän.

Englannin valtionkirkolla on ollut naispappeja 18 vuoden ajan. Heitä on nykyisin papistosta noin kolmannes, eikä naispappeus enää ole ongelma kuin pienelle vähemmistölle. Kirkolliskokouksen äänestyksestä ennustetaan silti hyvin tiukkaa.

Kokouksen avannut Canterburyn arkkipiispa Rowan William kehotti osanottajia kuuntelemaan sydämensä ääntä.

Muutos vaatisi kahden kolmasosan enemmistön 470-jäsenisessä kirkolliskokouksessa. Piispoille ja papistolle muutoksen uskotaan kelpaavan, mutta selvää ei ole, mille kannalle maallikkojäsenten enemmistö asettuu.

Epäröijille esityksessä tarjotaan porkkanana sitä mahdollisuutta, että muutosta vastustavissa seurakunnissa naispiispaa voisi sijaistaa mies. Kompromissi ei kuitenkaan ole miellyttänyt suuresti kumpaakaan puolta.

Anglikaanisia naispiispoja on jo monessa maassa

Jos ehdotus läpäisee kirkolliskokouksen, se menee parlamentin käsittelyyn ja saa vielä sinetin kuningatar Elisabetilta. Voimaan laki tulisi vuonna 2014.

Englannin anglikaaninen kirkko irtaantui tuskallisesti katolisesta kirkosta 1500-luvulla. Nykyisin runsaat 40 prosenttia englantilaisista on oman ilmoituksensa mukaan anglikaanikirkon jäseniä. Noin 1,7 miljoonaa ihmistä käy jumalanpalveluksessa ainakin kerran kuussa.

Lisäksi Englannin kirkko on maailman 80-miljoonaisen anglikaaniyhteisön emokirkko. Yhdysvalloissa anglikaaneilla on ollut naispiispoja jo vuodesta 1989. Sittemmin heitä on vihitty myös Australiassa, Kanadassa, Kuubassa ja Uudessa-Seelannissa. Viime lauantaina ensimmäisen naispiispansa sai myös Etelä-Afrikka.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi