Lapsen raivoon voi löytää lääkkeen perheneuvolasta

Vanhemmat hakevat yhä useammin apua lastensa sopeutumisongelmiin.Kokkolassa perheneuvola saa joka viikko kymmenen uutta asiakasta. Perheneuvoloissa vietettiin Lapsen oikeuksien päivänä avointen ovien päivää.

terveys
Kuvassa Kokkolan Perheneuvolan johtaja Arja Seppälä.

Kokkolan perheneuvolassa avoimet ovet ovat harvinaista herkkua. Muina päivinä seitsemän terapiatyöntekijän ovi käy tiuhaan, sillä viikottain uusia asiakkaita tulee kymmenkunta. Perheneuvolan palvelu on asiakkaille maksutonta, ja ajanvarausta varten ei tarvita lähetettä.

- Periaatteessa jonoja ei laiteta mutta aika voi venyä. Terapiatyöntekijälle voi saada ajan kuukauden, parinkin kuukauden päähän. Tietysti asiakkaalla voi olla hätä, mutta sitä helpottaa se, että hänelle annetaan aika, sanoo Kokkolan Perheneuvolan johtaja Arja Seppälä.

Suurimmiksi syiksi avun hakemiseen ovat nousseet lasten sopeutumis- ja herkkyysongelmat. Ne voivat tulla esiin voimakkaana raivona, tottelemattomuutena, yökasteluna ja vatsakipuna. Taustalla saattaa olla myös erokriisi. Perheneuvola esittää nyt neuvolapsykologia alle kouluikäisille Kokkolaan.

- Ne ongelmat eivät tulisi sitten koulussa esiin, että miksi tuo kaveri ei jaksa istua rauhassa. Sitten kun ruvetaan vasta koulussa tutkimaan asiaa, silloin ollaan jo pari vuotta jäljessä.

"Huostaanotot estävät perhetragedioita"

Kokkolassa lähes neljäkymmentä vuotta toiminut perheneuvola haluaa olla ennaltaehkäisijä. Sen johtaja näkee lisääntyneet huostaanotot perhetragedioiden estäjinä.

- Ei jäädä katselemaan, että tapahtuu jotain perhetragedioita, ei jäädä odottelemaan eikä säästelemään, vaan se on osoitus siitä, että täällä on myös tehokas lastensuojelutyö. Tehokkaasti arvioidaan ja puututaan ja otetaan huostaan tarvittaessa.

Lapsityö ulottuu kahdeksantoistavuotiaisiin. Syrjäytyneen nuoren sijasta perheneuvolan johtaja Arja Seppälä puhuu syrjäytetystä nuoresta.

- Nuoria syrjäytetään, heidät jätetään yksin, vaille huomiota yhteiskunnassa, ja koulumaailmassa vaaditaan liikaa.

- Syyllistetään ehkä nuoria ikään kuin he olisivat itse aiheuttaneet sen syrjäytymisen. Enemmän saisi sitä katsetta kääntää vanhempiin, päättäjiin ja meihin aikuisiin ihmisiin, huomauttaa perheneuvolan johtaja Arja Seppälä.

Terapiatyöntekijät kohtaavat lapsia, nuoria ja perheitä. Avointen ovien päivä avasi tutustujan silmiä. Yksi heistä on kokkolalainen Mira Hästbacka.

- Nyt tietää ainakin, missä tämä paikka on ja tietää, että tämmöisiä palveluita on saatavilla, sanoo Hästbacka.