Finnair aikoo ulkoistaa Espanjan reittejään

Yhtiön mukaan mahdolliset henkilöstövähennykset tehdään ensi vuonna lomauttamalla tai tarjoamalla palkattomia vapaita. Yhtiön mukaan myös irtisanomiset ovat mahdollisia, ja ne tapahtuvat vuonna 2014.

talous

Lentoyhtiö Finnair on saanut päätökseen syyskuussa alkaneet matkustamopalveluhenkilökuntaa koskeneet yt-neuvottelut. Sen seurauksena yhtiö aikoo ulkoistaa Barcelonan ja Madridin -reittien ja Kanarian lomalentojen matkustamotyön yhteistyökumppaneille. Muutokset Manner-Espanjan reittilennoissa tehtäisiin yhtiön mukaan aikaisintaan ensi vuoden helmikuussa ja Kanarian lennoissa vuoden 2013 syksyllä.

Finnairista kerrotaan, että se ei ole vielä valinnut yhteistyökumppaniaan näille reiteille, vaan muutokset asiassa ovat valmisteluvaiheessa.

Yhtiö aikoo tehdä muutoksia myös kaukoliikenteen matkustamomiehistön kokoonpanoon. Yhtiön tarkoituksena on käyttää jatkossa sekä New Yorkin -reitillä että Aasian charter-lennoillaan osin paikallista matkustamohenkilökuntaa. Samankaltaisia muutoksia on tehty jo aiemmin Aasian reittiliikenteessä. Muutokset on tarkoitus tehdä ensi vuonna.

Mahdolliset henkilöstövähennykset tehdään yhtiön mukaan esimerkiksi lomauttamalla tai tarjoamalla palkattomia vapaita. Yhtiöstä kerrotaan, että se lomauttaa ensi vuoden helmikuusta vuoden loppuun yhtäaikaisesti enintään sata matkustamon työntekijää. Yksittäiset lomautusjaksot olisivat noin kuukauden mittaisia. Lomautustarve riippuu yhtiön mukaan muun muassa liikenneohjelmasta ja vapaaehtoisten lomien määristä.

Yhtiön mukaan irtisanomiset ovat mahdollisia ja niitä tehdään enintään sata. Tämä tapahtuu kuitenkin vasta vuonna 2014, koska matkustamopalveluhenkilökunnalla on irtisanomissuoja vuoden 2013 loppuun asti. Mahdollisiin irtisanomisiin vaikuttaa muun muassa Finnairin liikennemäärien kehitys ja se, kuinka monta ihmistä jää eläkkeelle.