Veteraanipoliitikko: Kuntien Kela-sakot kansallinen häpeä

Tamperelainen veteraanipoliitikko Marjatta Stenius-Kaukonen pitää kuntien Kelalle maksamia työmarkkinatukimaksuja ”kansallisena häpeänä”.

Ajankohtainen kakkonen
Marjatta Stenius-Kaukonen
- Jos kunta järjestäisi pitkäaikaistyöttömälle edes yhden tunnin viikossa kuntouttavaa työtoimintaa, niin tällöin kunta välttyisi sakkomaksulta, toteaa Marjatta Stenius-KaukonenYle

Kunnat joutuvat maksamaan puolet pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta, jos ne eivät aktivoi työtöntä. Tänä vuonna näitä ns. Kela-sakkoja maksetaan arviolta 175 miljoonaa euroa. Myös työministeri Lauri Ihalainen patistaa kuntia pontevampaan työllistämiseen.

- Tänä vuonna kunnat maksavat työmarkkinatukimaksuja Kelalle arviolta 175 miljoonaa euroa. Nämä sakkorahat ovat kansallinen häpeä. On käsittämätöntä, että kunnilla on varaa jättää tuollainen summa käyttämättä työllisyyden hyväksi.

- Tämä kertoo kuntien päättäjien välinpitämättömästä asenteesta, ei haluta loppuen lopuksi työllistää pitkäaikaistyöttömiä, vaan mieluummin pidetään heitä työttöminä.

Näin toteaa tamperelainen veteraanipoliitikko Marjatta Stenius-Kaukonen (vas.) tämäniltaisessa Ajankohtaisessa kakkosessa. Entiselle kansanedustajalle ja kuntapoliitikolle työmarkkinatukikoukerot ovat olleet vuosia sydämen asia.

Keppiä tai porkkanaa

Pitkäaikaistyötön saa työmarkkinatukea kuukaudessa keskimäärin 674 euroa. Tästä summasta hän maksaa vielä veron. Vuonna 2006 Vanhasen hallitus toteutti työmarkkinatukiuudistuksen, jossa sovittiin, että valtio ja kunta jakavat puoliksi pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatukimaksun.

Laki tarjoaa kunnalle joko porkkanaa tai keppiä. Jos kunta aktivoi pitkäaikaistyöttömän, niin tällöin valtio maksaa hänen työmarkkinatukensa kokonaan. Jos kunta ei tee mitään pitkäaikaistyöttömän hyväksi, niin kunta joutuu maksamaan Kelalle puolet työmarkkinatuesta.

Lain tarkoituksena on saada pitkittyvän työttömyyden ihmisiä takaisin työelämään. Työministeri Lauri Ihalainen toivoo, että kuntien Kelalle maksamia työmarkkinatukimaksuja käytettäisiin mieluummin lain alkuperäisen idean toteuttamiseen.

Työministeri Lauri Ihalainen.
Yle

- Toivon, että ne kunnat, jotka eivät tässä asiassa ole ryhdistäytyneet, voisivat vielä ponnisteluja tehdä. Kunta voi omaa valmiuttaan parantaa sillä, että käyttää palkkatukea ja panostaa kuntouttavaan työtoimintaan. Kunta ei näitä toimenpiteitä yksin maksa, vaan niidenkin kustannuksissa valtio tulee vastaan.

- Väitän, että tämä tulisi kunnalle ja yhteiskunnalle paljon halvemmaksi, kuin että nämä mahdollisuudet jätetään käyttämättä, sanoo Ihalainen.

Isot kaupungit miljoonamaksajia

Monet pienet kunnat ovat satsanneet pitkäaikaistyöttömien aktivoimiseen ja saaneet työmarkkinatukimaksunsa pienenemään. Suuret kaupungit kuuluvat miljoonamaksajiin. Esimerkiksi Helsingin kaupunki maksaa Kelalle työmarkkinatukimaksuja tänä vuonna noin 20 milj. euroa, Tampere 14 milj. euroa, Turku 10 miljoonaa euroa, Vantaa 8 milj. euroa, Jyväskylä, Lahti ja Oulu noin 7 milj. euroa.

- Pitäisi päästä sellaiseen tilanteeseen, että tämmöisiä sakkomaksukeskusteluja ei tarvitsisi käydä. Pitkittyvä työttömyys on kasvussa. Kunnissa tulisi oivaltaa, että käytössä on muita mahdollisuuksia ja niihin pitäisi ehdottomasti panostaa, painottaa työministeri Ihalainen.

- Jos vaan levitellään käsiä, niin silloin ainoa vaihtoehto on maksaa sakkoa Kelalle. Toivon, että uudet valtuutetut ottavat sydämen asiakseen pitkäaikaistyöttömien auttamisen, sanoo Marjatta Stenius-Kaukonen.

- Se on arvovalinta, annetaanko ihmisen syrjäytyä vai ei, toteaa työministeri Ihalainen.