Hobitti-elokuvan oheistuotteista oikeusjuttu trilogian ensifilmin kynnyksellä

Hobitit luoneen kirjailija J. R. R. Tolkienin perijät katsovat, että filmiyhtiö tahkoaa rahaa moraalittomasti, kun vanhassa oheistuotesopimuksessa ei osattu ennustaa isoja verkkopelimarkkinoita.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Hobitti - Odottamaton matka.
Kuva elokuvasta Hobitti - Odottamaton matka.Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. ja New Line Productions, Inc.

Brittikirjailija J. R. R. Tolkienin perikunnan ja Warner Bros -elokuvayhtiön riita Tolkienin kirjoihin perustuvista oheistuotteista on johtanut oikeusjuttuun Los Angelesissa Yhdysvalloissa aivan uuden Hobitti-elokuvan ensi-illan kynnyksellä.

Perikunta katsoo Warnerin rikkoneen Hobitti- ja Taru sormusten herrasta -teoksiin pohjautuvasta oheistuotekaupasta solmittua sopimusta ja vaatii vähintään 80 miljoonan dollarin eli miltei 63 miljoonan euron korvauksia.

Sopimus on peräisin ajalta, jolloin internet ei vielä ollut tullut oheistuotemarkkinoille, vaan kauppaa käytiin nukeilla, astioilla, vaatteilla ja muilla konkreettisilla tavaroilla.

Tolkienin perilliset katsovat, ettei Warnerilla tai muilla oheistuotteiden myyjillä ole vanhan sopimuksen pohjalta oikeutta verkkopeleihin ja muihin digitaalisiin tuotteisiin.

Kanteen mukaan niitä kuitenkin tuotetaan yhä enemmän ja yhä röyhkeämmin, mitä perikunta pitää moraalittomana. Neuvotteluista ei ole ollut apua, perikunta sanoo.

– Tällainen käytös on raivostuttanut myös Tolkienin uskollisen ihailijakunnan ja aiheuttanut korvaamatonta vahinkoa Tolkienin teosten jättämällä henkiselle perinnölle, kanteessa suomitaan.

Warnerilta ei ole halunnut ottaa asiaan tässä vaiheessa kantaa.

Hobbitit palaavat valkokankaalle ensi viikolla

Tolkienin luomien hahmojen oheistuotteilla lienevät edessä kuumat joulumarkkinat, sillä Hobitti-elokuvatrilogian ensimmäinen elokuva on tulossa ensi-iltaan ensi viikolla Uudessa-Seelannissa ja joulukuussa koko maailmassa.

Toinen Hobitti-elokuva on määrä julkaista vuoden kuluttua ja kolmonen vuonna 2014. Taru sormusten herrasta -kirjoihin perustuvat kolme filmiä valmistuivat 2000-luvun alussa.

Hobitti-elokuvia päästiin tuottamaan vasta, kun Sormusten herra -filmeistä virinnyt oikeusjuttu raukesi Tolkien-säätiölle maksettuihin korvauksiin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters