1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Punahuulet kestävät pussailun

Huuliin pitää sipaista kirkkaanpunaista ja mattapintaista huulipunaa, jos haluaa olla muodin huipulla. Kiiltävät huulet ovat niin last season.

terveys
Huulipunia
Sari Ursin / Yle

Naisen turhamaisuudesta ulkonäkönsä suhteen kertoo hyvin huulipunan pitkä historia. Jo muinaiset babylonialaiset murskasivat jalokiviä ja kiinnitivät murskaa huuliinsa ja silmien ympärille. Elisabeth ensimmäisen aikana barokkiladyt käyttivät vaaleaa puuteria ja kirkkaanpunaista huulipunaa.

- Sieltä tämä huulipunavillitys viimeistään räjähti käsiin, kertoo myyntiryhmän vastaava Virpi Pasonen Mikkelin Sokokselta.

Suomessa huulipuna ei ole ihan ykkössijalla kosmetiikkamyynnissä, mutta kärkikahinoissa kuitenkin mukana neljännellä sijalla. Hyvin yleisestä tuotteesta on siis kyse, kertoo Pasonen.

Huulipunissa käytetään hyvin paljon vahaa, väripigmenttejä, lanoliinia ja peittohajusteita, joilla peitetään raaka-aineiden hajuja.

- Kyseessä on hyvin laajakirjoinen kosmetiikkatuote. Jos jollekin tulee huulipunasta allergisia oireita, se saattaa johtua juuri lanoliinista, kertoo Pasonen.

Kirkkaanpunaista ja mattapintaista sen olla pitää

Mikäli haluaa olla ehdottomasti huulipunatrendien huipulla, sipaisee huuliin kirkkaanpunaista ja ehdottomasti mattapintaista punaa. Se on tämän syksyn ehdoton trendi.

- Ei siis enää säihkyviä, kirkkaita tai kiiltäviä huulia. Maailmalla mattaa on paljon, mutta tällä hetkellä sitä ei Suomessa vielä hirveästi harrasteta. Mutta kyllä se sieltä tulee, vakuuttaa Pasonen.

Nuoremmat suosivat huulipunissa enemmän luonnollisia, vaaleita nude-sävyjä.

- Tottakai kauniiseen, kuulaaseen ihoon käykin vaaleampi sävy ja myös kiillot paremmin. Aikuisella naisella värit ovat usein hieman hävinneet kasvoilta, joten silloin kannattaa käyttää vähän voimakkaampia värejä tuomaan kasvojen kauniita puolia esiin, sanoo Pasonen.

Kaikille löytyy oma huulipuna

Huulipunien koostumukset ovat muuttuneet vuosien varella paljon hoitavimmiksi ja väriskaalaa löytyy joka lähtöön. Aikuiselle naiselle on tarjolla myös huulipunia, jotka siloittavat huulijuonteita. Monta tuntia kestävät huulipunat ovat jääneet unholaan ja nykyisin panostetaan hoitavuuteen ja kauniiseen väriin. Maailmalla huulipuna on myydyin kosmetiikkatuote. Suomessa myydään kosmetiikkatuotteista eniten hiustenhoitotuotteita.

- Huulipuna käy kaikille, jokaiselle löytyy huulipuna, kannustaa Pasonen huulipunaa arkailevia.

- Huulipuniin löytyy rajauskynät, joilla huulia voi korostaa. Pienihuuliselle piirretään rajat isommaksi eli piirretään huulia hieman erinäköisiksi, mitä ne todellisuudessa ovat.

Pussaamisen kestävän huulipunan laittoon kannattaa panostaa.

- Ensin laitetaan hyvä pohjustustuote, sitten huulipuna ja sen jälkeen vähän puuteria ja vielä toinen kerros huulipunaa. Näin laitettuna huulipuna kestää myös pussailut, lupaa Pasonen.

Huulipunaindeksin mukaan, mitä punaisemmat huulet naisella on, sen huonommin menee taloudessa. Mitä sanonnasta tuumii asiantuntija?

- Vaikea sanoa. Kyllä minä kuitenkin luulen, että huulipuna on niin persoonallinen juttu, että jos on kymmenen vuotta käyttänyt voimakasta huulipunaa, niin ei siitä osaa luopua, oli taloustilanne mikä tahansa. Nyt pitääkin katsoa, miten punaista huulipunaa itsellä on, nauraa Pasonen.

Lue seuraavaksi