1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Varkaat veivät kivikauden kalliopiirroksia Yhdysvalloissa

Karkealla kädellä kalliosta runnellut taideteokset ovat intiaanien pyhiä kuvia tuhansien vuosien takaa. Pimeillä markkinoilla niistä ei makseta kuin satasia.

kulttuuri

Yhdysvalloissa Kaliforniassa varkaat ovat vieneet kallioseinästä ainakin neljä kivikautista piirrosta ja runnelleet kymmeniä muita yrittäessään irrottaa ne. Tuhansien vuosien ikäiset kalliopiirrokset ovat alueen kivikautisen metsästäjä-keräilijäkansan tekemiä.

Varkaat eivät todellakaan olleet taltan taitureita, vaan tekivät raakaa jälkeä, sanoo Bishopin kalliopiirrosten vahinkoja tutkinut arkeologi Greg Haverstock. Hän sanoo, ettei ole ikinä ennen nähnyt yhtä pahaa vandalismia.

Ihan helpolla 3 500 vuoden takainen taide ei varkaiden mukaan lähtenyt, vaan avuksi tarvittiin suuria sahoja ja niiden sähkögeneraattoreita sekä tikkaita, joilla varkaat kapusivat viiden metriin korkeuteen. Syrjäseudulla tehty tihutyö paljastui vasta, kun piirroksia katsomaan tulleet matkailijat raportoivat jäljistä.

Varkaat eivät saa tekosistaan kovin suuria summia laittomilla markkinoilla. Teoksista arvioidaan maksettavan 400 - 1 200 euroa. Alueen intiaaneille ne ovat mittaamattoman arvokas osa heidän kulttuuriaan ja uskontoaan.

Alue on edelleen intiaanien pyhää maata ja seremoniapaikka. Heidän esi-isänsä piirsivät tuliperäisiin kallioihin satoja kuvia: peuroja, kalkkarokäärmeitä ja muita eläimiä sekä metsästäjiä jousineen ja nuolineen.

Tekijöitä uhkaa jopa vuosien vankeus

Suuri joukko paikallisia asukkaita on ilmoittautunut vapaaehtoisiksi vartijoiksi, jotta uudet varkaudet saataisiin estettyä. Alueen viranomaiset ja intiaanien johtajat suunnittelevat jokaisen turmellun kalliopiirroksen kohdalle laattaa muistuttamaan itsekkäiden yksilöiden piittaamattomuudesta.

Viranomaiset ovat lisäksi tarjonneet palkkion tiedoista, jotka johtavat varkaiden pidättämiseen. Jos rikos on ensimmäinen, siitä uhkaa enimmillään vuoden vankeus. Rikoksen uusimisesta voi joutuatelkien taakse viideksi vuodeksi.

Rikoksesta kertoo Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun) -lehden lisäksi muun muassa KPCC (siirryt toiseen palveluun)-radioaseman verkkosivu, jossa on kuvagalleria piirroksista.

Lue seuraavaksi