1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Lukeva poika sai hetkeksi lämmikettä

Kokkolan keskustassa sijaitseva nuoren J.V. Snellmanin patsas sai keskiviikkona päähänsä pipon ja kaulaansa villahuivin. Patsaan varustelija, Keski-Pohjanmaan mielenterveysyhdistys, halusi tempauksella kohdistaa huomiota meneillään olevaan mielenterveysviikkoon.

Kuva: Heini Holopainen / Yle Keski-Pohjanmaa

Miksi juuri Kokkokivellä istuva nuori Snellman pipotettiin? Mielenterveysyhdistys Varaventtiilin puheenjohtaja Leena Leväniemi kertoo, että taustalla on pitkäaikainen haave:

- Minä olen pitkään ajatellut, että tuo poika on tuolla kivellä niin kylmissään, että hänelle pitää saada lämmikettä, hymähtää Leväniemi.

J.V. Snellman saa lämmitellä parin viikon ajan. Pronssipatsaan suunnitellut taiteilija Pekka Jylhä oli sitä mieltä, että asusteet voivat olla pojan päällä pari viikkoa. Pitempiaikainen vaatetus saattaisi vahingoittaa patsaan maalausta.

Siniristilipun väreissä komeilevat pipo ja kaulahuivi ovat Varaventtiilin Juttutuvalla kokoontuneiden käsialaa. Leena Leväniemi laskee, että kutojia olisi ollut parikymmentä, neljä miestä ja kymmenkunta naista.

Minä olen pitkään ajatellut, että tuo poika on tuolla kivellä niin kylmissään, että hänelle pitää saada lämmikettä.

Leena Leväniemi

Itse pipotus sujui mallikkaasti keskiviikkona puolen päivän aikaan. Krister Emet kiipesi tikkaille ja huolekkaasti sijoitti asusteet lukevan pojan ylle. Ohi ajaneet autoilijat hieraisivat silmiään, kun Kaarlelankatua jakavan ison kiven saarekkeella seisoi ihmisiä tapausta juhlistamassa.

Varaventtiilin puheenjohtaja toivoo, että muut yhdistykset innostuisivat patsaan pipotuksesta. Hän visioi, että ehkäpä vaikka Sydänyhdistys voisi sijoittaa pipon Snellmanin päähän omalla nimikkoviikollaan. Pääasia olisi, että lukevan pojan huomioimisesta tulisi tapa.

Kaupungin edustajan paikalla ollut kansliasihteeri Kaija Jestoi piti hyvän kaupungin merkkinä sitä, että julkisia muistomerkkejä otetaan osaksi elämää.

Snellmanin patsas on osana kaupunkilaisten juhlaa 12.5., kun patsas saa Snellmanin päivänä päähänsä seppeleen.