1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Jolla esitteli Sailfish-käyttöjärjestelmänsä

Älypuhelinmarkkinoille on luvassa entistä enemmän kilpailua Jollan uuden käyttöliittymän myötä. Kehittelemästään älypuhelimesta jolla lupaa lisää tietoa ensi vuoden alussa.

Marc Dillon esittelee Jollan matkapuhelinta Helsingin Kaapelitehtaalla.

Matkapuhelinmarkkinoille pyrkivä entisten Nokian työntekijöiden perustama Jolla on esitellyt Sailfish-käyttöjärjestelmänsä Helsingissä. Aloittelevien kasvuyritysten Slush-tapahtumassa Helsingin kaapelitehtaalla oli asiasta kiinnostuineita paikalla sankoin joukoin.

Meego-pohjaisen Sailfish-käyttöjärjestelmän käyttöliittymän ulkoasu on samantyyppinen kuin Applen vastaava. Myös sovelluksien kuvakkeet ovat samanoloisia.

Jollan älypuhelimet perustuvat avoimeen Sailfish-käyttöjärjestelmään. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Jollan mukaan Sailfish mahdollistaa ulkoasun muokkaamisen oman tyylin mukaiseksi. Käytetyimmistä sovelluksista saa myös suosikit päävalikkoon. Moniajon ansiosta ohjelmia voi käyttää päävalikosta ilman sovelluksen avaamista aina uudelleen.

Sailfishin on tarkoitus olla käytettävissä erilaisilla alustoilla älypuhelimista tablettitietokoneisiin.

Alati kiristyvillä älypuhelinmarkkinoilla kilpaileminen on haastavaa, mutta Jollan mukaan tarkoituksena ei olisikaan voittaa kilpakumppaneita.

- Emme halua tehdä kaikkea, emmekä halua hallita kaikkea. Haluamme hyvin avoimen ekosysteemin, johon muut toimijat voivat osallistua ja lisätä arvoa. Samalla myös saada sitä. kertoo Jollan toimitusjohtaja Marc Dillon.

Jolla suunnittelee myös omaa älypuhelintaan, josta odotetaan lisää tietoa ensi vuoden alussa.