1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asunnottomat pääsevät sittenkin joulusaunaan Tampereella

Seurakunta on lupautunut palkkaamaan lisävoimia, jotta päiväkeskus Musta Lammas voidaan pitää avoinna ympärivuorokautisesti joulun ajan. Päiväkeskus on tarjonnut asunnottomille mahdollisuuden joulunviettoon jo seitsemänä vuotena.

Kotimaan uutiset
Lampaan muotoinen nimikyltti, jossa lukee "Musta lammas".
Petri Aaltonen / Yle

Seurakuntien päiväkeskus Musta Lammas on sittenkin avoinna myös tänä jouluna. Rahoitus lisävoimien hankkimiseen tulee Tampereen seurakunnilta ja lisäksi saadaan vapaaehtoisia Suurella Sydämellä -vapaaehtoisverkoston kautta, iloitsee vs. diakoniajohtaja Ilkka Hjerppe.

Musta Lammas on ollut seitsemän vuoden ajan joulupyhinä avoinna myös öisin. Tänä vuonna yksikössä todettiin, että kolme työntekijää ja muutama vapaaehtoinen eivät riitä tarjoamaan asunnottomille kolmen vuorokauden jatkuvaa aukioloa. Vastaan olisivat tulleet jaksamisen lisäksi myös työaikarajat.

Nyt asia on kuitenkin ratkennut parhain päin. Seuraavaksi seurakunnassa ryhdytään rekrytoimaan väkeä takaamaan yöaukiolon.

- Meillä on kuukausi aikaa löytää siihen sopivat henkilöt, jotka pystyvät vastaamaan toiminnasta myös yöaikaan, sanoo Hjerppe.

Paikalla tulee olla ammattitaitoinen päihdetyöntekijä tai vähintään lähihoitaja.

Yleisö kavahti asunnottomien joulun peruuttamista

Tieto Mustan Lampaan mahdollisesta kiinniolosta sai runsaasti huomiota tiistaina iltapäivälehdissä ja netin keskustelupalstoilla.

Netti- ja lehtikirjoittelu puolestaan aiheuttivat hämmennystä seurakunnassa. Hjerppe kertoo, että itse asian suhteen ei ollut hätää.

- Kun pääsimme asiaa selvittämään ja tutkimaan, niin se lopulta järjestyi varsin nopeasti. Suuri joukko vapaaehtoisia ilmoittautui heti mukaan ja tukemaan asiaa.

Hjerppen mukaan asiasta noussut nettikeskustelu osoittaa, että suomalaiset ovat hyvin edelleen tietoisia vastuusta toinen toistamme kohtaan.

On hienoa, että ihmiset reagoivat näin.

Ilkka Hjerppe

- On hienoa, että ihmiset reagoivat näin, Hjerppe sanoo.

Yösijan lisäksi asunnottomat saavat Mustasta Lampaasta elintarvikelahjoituksia. Lahjoituksia saadaan ruokakaupoilta mutta tamperelaisten antamat lahjoitukset ovat korvaamaton lisä. Lahjoituksia voi tuoda Mustaan Lampaaseen jouluviikolla. Mustan Lampaan jouluperinteisiin kuuluvat myös jouluhartaus ja joulusauna Rajaportin saunalla.