Kongon kapinalliset etenevät edelleen, Ruandan ja Kongon presidentit taipuivat tapaamaan

Kongon demokraattisen tasavallan kapinallisjärjestö M23 on vallannut Goman jälkeen jo toisenkin kaupungin Itä-Kongossa. Aluetta uhkaa valtava humanitaarinen katastrofi.

Ulkomaat

Kongon demokraattisen tasavallan ja Ruandan presidentit ovat tavanneet toisensa Itä-Kongon kriisin vuoksi. Joseph Kabila ja Paul Kagame tapasivat vain tunteja sen jälkeen, kun kapinalliset olivat vallanneet tärkeän Goman kaupungin.

Ainakin heillä on nyt puheyhteys.

Ugandan ulkoministeri Sam Kutesa

Kongo pitää Itä-Kongossa etenevää M23-kapinallisjärjestöä sumuverhona ja Ruandaa todellisena hyökkääjänä. Ruanda puolestaan sanoo, että ruandalaiskapinallisilla on Itä-Kongossa Kongon hallituksen sallimia tukikohtia.

Kabilan ja Kagamen kaksituntinen kokous järjestyi Ugandan presidentin Yoweri Musewenin välityksellä. Molempien on määrä keskustella kahden kesken Musewenin kanssa ennen seuraavaa yhteistapaamista.

– Ainakin heillä on nyt puheyhteys. Eiköhän tämä tästä, kommentoi Ugandan ulkoministeri Sam Kutesa.

M23: Suuntana Kinshasa

Samaan aikaan kapinalliset ovat vahvistaneet asemiaan Gomassa, jonka he valtasivat viisipäiväisen etenemisensä päätteeksi ilman suuria taisteluja. Kaupungin poliisien kerrotaan luovuttaneen aseitaan kapinallisille.

Keskiviikkona kapinallisten valtaan jäi myös Saken kaupunki. Armeija on lähtenyt vähin äänin, silminnäkijät kertovat. M23:n edustaja julisti keskiviikkona, ettei M23 tyydy Gomaan ja Sakeen, vaan etenemistä jatketaan seuraavaksi Bukavuun ja sieltä aina pääkaupunkiin Kinshasaan asti.

YK:n mukaan Goman lentokenttä on yhä YK:n rauhanturvaajien hallinnassa, vaikka kapinalliset väittävät toisin.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet Itä-Kongossa tapahtuneista surmatöistä, sieppauksista ja ryöstelystä. Brittiläisen Oxfam-järjestön mukaan tilanne uhkaa yltyä suunnattomaksi humanitaariseksi katastrofiksi. Rikoksiin ovat syyllistyneet niin kapinalliset kuin hallituksen sotilaat.

YK-joukot pysyttelivät syrjässä

YK:lla on Gomassa puolitoista tuhatta sotilasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan heitä ei juuri näy Goman kaduilla. YK on puolustanut rauhanturvaajiaan sanomalla, että taistelemalla Gomassa he olisivat vaarantaneet siviilien hengen.

– YK jatkaa tilanteen tarkkailua ja muistuttaa M23:a, että sitäkin koskevat kansainväliset ihmisoikeuslait, sanoo YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin edustaja Eduardo del Buey.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi tiistaina Yhdysvaltain itärannikon aikaa yksimielisesti päätöslauselman pakotteista M23:a vastaan.

Ranskan ehdottama päätöslauselma vaatii myös lopettamaan kaiken ulkopuolien tuen M23:lle ja muille kapinallisille. YK:n tarkkailijoiden mukaan tukea antaa Ruandan lisäksi myös Uganda.

Lähteet: AFP, Reuters