Ministeriössä yllätyttiin EU:n komission vaatimista jättisakoista

Komissio vaatii oikeudessa, että Suomi maksaa yhteensä noin 60 000 euron päivittäisen sakon, koska se ei ole vienyt sähkö- ja maakaasudirektiivejä kansalliseen lainsäädäntöön.

Kotimaa

Euroopan komissio nostaa kanteen Suomea vastaan sähkö- ja maakaasudirektiivien puutteellisesta sisällyttämisestä kansalliseen lainsäädäntöön.

Komissio vaatii Suomea maksamaan 32 000 euron päivittäisen sakon sähködirektiivin ja 28 500 euron sakon maakaasudirektiivin puutteellisesta täytäntöönpanosta.

Sakot lankeavat maksettavaksi siitä päivästä lähtien, jona Euroopan unionin tuomioistuin on vahvistanut ne. Ne ovat voimassa siihen asti, kunnes Suomi on ilmoittanut komissiolle hoitaneensa asian kuntoon.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriössä yllätyttiin komission kanteesta. Teollisuusneuvos Arto Lepistö kertoo Yle Uutiselle, että ministeriössä oli käsitys, että asia oli kunnossa. Hän epäilee, että kyseessä on jonkinlainen tietokatkos.

Lepistön mukaan ministeriön energiaosasto oli sopinut komission kanssa siitä, kuinka asia saadaan kuntoon. Komission kanssa oli vieläpä sovittu, että Suomelle ilmoitetaan, jos asian hoitaminen edellyttää vielä lisätoimenpiteitä.

Puolalle komissio vaatii lähes 90 000 euron päivittäistä sakkoa, koska se on vienyt kaasudirektiivin säännökset vain osittain kansalliseen lainsäädäntöönsä.