Hyppää sisältöön

Jüri Reinvere tekee Peer Gyntistä oopperan

Puhdistus-oopperan jälkeen Reinvere alkaa kirjoittaa ja säveltää oopperaksi Norjan kansallisteoksena pidettyä Henrik Ibsenin näytelmää.

Norjan kansallisooppera on tilannut virolaiselta säveltäjä-libretistiltä Jüri Reinvereltä oopperaversion Henrik Ibsenin näytelmästä Peer Gynt. Viime keväänä Helsingissä sai ensi-iltansa Reinveren edellinen ooppera, joka perustuu Sofi Oksasen näytelmään ja romaaniin Puhdistus.

_Peer Gyn_t -oopperan, jonka Reinvere sekä kirjoittaa ja säveltää, on määrä saada ensi-iltansa Oslon uudessa oopperatalossa syksyllä 2014. Oopperan ohjaa Norjan kansallisteatterin ohjaaja Sigrid Strøm Reibo, jolla on aiempaa oopperakokemusta Puccinin La bohèmen ohjaamisesta.

Reinvere: En riko tarinaa

Vuonna 1971 syntynyt Reinvere on opiskellut muun muassa Sibelius-Akatemiassa Helsingissä ja asunut pitkään Suomen ohella myös muun muassa Ruotsissa. Uuden oopperansa hän toivoo voivansa kirjoittaa osittain Norjassa

Nykyisin Berliinissä elävä Ibsen tekee Peer Gyntin libreton saksaksi. Se käännetään norjaksi, joka on oopperan esityskieli.

Reinvere pitää Ibsenin tekstiä ja siihen perustuvaa ja yhtä kuuluisaa Edvard Griegin teatterisävellystä valtavana haasteena oopperan kirjoittamisessa.

–  Aion kuitenkin pysyä kuosissani. En lähde rikkomaan Peer Gyntin tarinaa. Tukholman-vuosieni ansiosta tunnen läheisyyttä Ibseniin ja pohjoismaiseen teatteriin. On suuri kunnia työskennellä nyt sen lähteillä, Reinvere sanoo.

.
.