Luut kertovat: Henrik VIII:n lippulaivan mukana hukkui eliittisotilaiden joukko

1500-luvulla uponneessa The Mary Rose -aluksessa oli aikansa tuhoaseen käyttöön harjaantuneita isoja miehiä.

kulttuuri

Englannin kuninkaan Henrik VIII:n lippulaivan The Mary Rosen lippulaivan haverissa hukkui joukko tuonaikaisten sotilaiden parhaimmistoa. He olivat harjaantuneet käyttämään aikansa tuhoasetta, pitkäjousta, kertovat vainajien luihin jääneet jäljet.

Mary Rose upposi vuonna 1545 taistelussa Ranskan laivastoa vastaan. Hylky nostettiin vuonna 1982. Samalla merestä nousivat 92 vainajan jäänteet.

Swansean yliopiston tutkijat ovat kahden viime vuoden ajan pyrkineet tunnistamaan vainajat. Luiden pintaan asettuneet simpukat, nilviäiset ja levät ovat tehneet DNA-tunnistuksesta hankalaa, mutta tekniikan kehittyminen on toisaalta auttanut jopa selvittämään, mikä oli vainajan silmien tai hiusten väri.

Pitkä jousi, pitkä mies

Jousimiehet alkoivat erottua merenkävijöiden joukosta, kun tutkijat panivat tämän päivän ampujat käyttämään menneisyyden aseita ja tarkastelivat, miten se vaikutti heidän luustoonsa.

Vainajien selkärangasta ja olkaluista löytyikin samanlaisia mutta paljon pahempia uutteran harjoittelun aiheuttamia rasitusvammoja.

Henrik VIII:n aikaan pitkäjousta käytelleet miehet olivat liikkuvia ammattilaisia. He olivat aikalaistensa joukossa jättiläisiä, yli 185-senttisiä. Sitä pienempi mies ei olisi kyennyt jännittämään sitkeästä marjakuusesta tehtyä pitkää jousta, Englannin ja Walesin armeijoiden huippuasetta, jota on kutsuttu aikansa rynnäkkökivääriksi.

Luututkimuksista kertovat useat brittilehdet. The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) -lehden sivulla on kuvia ja video tutkimuksista.