Etelä-Suomen arvomalmit kiinnostavat nyt etsijöitä

Hämeen maaperässä voi olla niin paljon arvokasta litiumia, että sen hyödyntämiseksi kannattaa perustaa kaivos. Samoin Hämeessä sekä GTK:ta että malmiyhtiöitä kiinnostavat mahdollinen kulta, sinkki, kupari ja tantaali. Valtausalueet odottavat jatkotutkimuksia.

Kotimaa
GTK kairaa Hämeenlinnan.Urjalan rajamailla
Ville Välimäki / Yle

Malmin ja mineraalien etsinnän painopiste on siirtymässä pohjoisesta etelään. Lounais-Häme ja Etelä-Pirkanmaa ovat nyt poikkeuksellisen suuren kiinnostuksen kohteita.

Forssan, Tammelan ja Someron rajalla oleva suurehko alue voisi tarjota litiumia akkuteollisuuden tarpeisiin. Lisäksi kullan tehoetsinnät ovat käynnissä laajoilla alueilla mm. Tammelassa, Akaassa ja Hämeenlinnassa.

Geologian tutkimuskeskus GTK on valtion tutkimuslaitos joka tekee omatoimisesti malmien perusetsintää.

Viime vuosina tutkimus on ollut vilkasta Lounais-Hämeessä Forssan lähettyvillä - nyt alustavia tutkimuksia on meneillään myös osin Hämeenlinnankin alueella Pirttikoskelta Urjalan suuntaan.

- Näiden tulostenperusteella ei vielä kirjoiteta mitään raporttia, mutta jos siellä on jotain mielenkiintoista, niin tehdään tarkempaa tutkimusta ja tihennetään näytteenottoväliä, kuvailee nykytietoja tutkimusassistentti Erkki Herola GTK:sta.

Tammela Minerals odottaa pääsyä litium-alueelle

Kanta-Hämeen kiinnostavin malmialue on Lounais-Hämeessä oleva toistakymmentä kilometriä pitkä kaistale, jossa on jo yhtiön valtaus. Kanadalaisen Nortec Mineralsin suomalainen tytäryhtiö Tammela Minerals odottaa varsinaista tutkimuslupaa Tukesilta.

Jos alue osoittautuu kaivokselle kannattavaksi, sen merkitys matkapuhelin- ja tulevaisuudessa autojen akkuteollisuudella on todella suuri. Nykyään Kiina on litiumin suurtuottaja, mutta Suomi voisi osaltaan olla tyydyttämässä arvokkaan litiumin kysyntää.

- Kyllä niitä uusia kaivoksia voi syntyä, mutta ensin täytyy saada tämä perustieto kuntoon. Mahdollisuuksia kyllä on. Etenkin tämä Hämeenlinnan-Forssan alue on malmionetsintämielessä uusi alue ja tälläkin alueella on potentiaalia, sanoo toimialapäällikkö Markku Tiainen GTK:sta.

Kanta-Hämeessä on useita valtauksia

GTK:n maastotutkimukset hermostuttavat helposti maanomistajia. Maanomistajien informointi ja kuuleminen joka vaiheessa onkin tärkeää.

GTK:lla on Jokioisissa viisi valtausta, joissa kiinnostavat kivennäiset ovat kulta, sinkki ja kupari. Tammelan Mineralisilla on Tammelan-Someron alueella kaksi valtausta kullan ja litiumin toivossa. GTK:lla on Urjalassa kaksi valtausta, joista laitos toivoo löytävänsä litiumia.

Uusia kaivoksia Hämeeseen ja Pirkanmaalle ei aivan lähiaikoina tule. Orivedellä on kaivos, ja Valkeakosken pienelle kultaesiintymälle lupa. Litium-kaivos olisi Lounais-Hämeelle tärkeä, niin myös ympäristölle. Litium-akut ovat nimittäin ympäristöä vähiten kuormittavia akkuja.