1. yle.fi
  2. Uutiset

Merimies sai torakkajahdista pullon viinaa

Purjelaivakauden merimiehillä oli laivalla eläin poikineen kavereinaan. Kavereita oli kahta sorttia: mukaanotetut ja kutsumattomat eläinvieraat. Merimiehet taistelivat toisaalta tuhatpäistä torakkajoukkoa vastaan, toisaalla pukivat laivakoiran univormuun. Pohjanmaan museo Vaasassa on nostanut esille merimiesten matkakumppanit.

kulttuuri
Purjelaiva Shtandart on kopio tsaari Pietari Suuren vuonna 1703 suunnittelemasta ja rakentamasta fregatista.
Purjelaiva Shtandart on kopio tsaari Pietari Suuren vuonna 1703 suunnittelemasta ja rakentamasta fregatista.

Purjelaivojen kulta-aikana 1700-1800-luvuilla laivoilla asui paljon eläimiä. Merimiehet ottivat mukaansa lemmikkejä, mutta kuukausien laivamatkoilla tarvittiin myös hyötyeläimiä. Lisäksi laivan kannen alla vilisi tuhatmäärin torakoita ja pikkujyrsijöitä.

Merimiesten eläinmaailmaan voi tutustua ainutlaatuisessa Laivaeläimet-näyttelyssä Pohjanmaan museossa Vaasassa. Näyttely on avoinna 13. tammikuuta saakka.

- Valtamerilaivoilla kulki ennen paljon eläimiä. Merimiehet ottivat mukaansa kissoja ja koiria muistoksi kodista. Niille saattoi kuukausien matkalla osoittaa vähän hellyyttä, kertoo vs. amanuenssi Erkki Salminen Pohjanmaan museosta.

- Laivoilla tarvittiin myös hyötyeläimiä, koska kuivattuun ruokaan kyllästyi nopeasti. Kana oli otollinen hyötyeläin. Se muni, ja siitä saatiin lihaa. Kana oli sopivankokoinen teurastettavaksi. Se saatiin syötyä kerralla, eikä ollut säilöntäongelmia.

Papukaija opetettiin kiroilemaan

Laivat vierailivat eksoottisissa satamissa ja maissa. Merimiehet saattoivat ottaa vieraasta maasta laivalle mukaan papukaijoja ja apinoita.

- Papukaijat opetettiin tietysti kiroilemaan!

Erkki Salminen kertoo, että varsinkin lemmikit olivat laivalla arvostettuja eläimiä.

- Laivakoiralle saatettiin pukea univormu päälle!

Torakat vaanivat merimiesten kynsiä

Osa laivaeläimistä oli kaikkea muuta kuin arvostettuja. Torakat olivat merimiehen kiusankappaleita.

- Joillakin laivoilla niitä saattoi olla kymmeniätuhansia. Merimiehiä saatettiin palkita vapaapäivällä tai pullolla viinaa, jos he tappoivat tietyn määrä torakoita.

- Merimiehet joutuivat jopa nukkumaan hanskat kädessä, jotta torakat eivät söisi yöllä heidän kynsiään.

Kekkoselle jääkarhun poikanen

Pohjanmaan museon Laivaeläimet-näyttelyssa on mukana lehtileike myöhemmiltä ajoilta. Helsingin Sanomien juttu vuodelta 1969 kertoo, että neuvostoliittolainen jäänmurtaja oli poiminut pohjoisen merireiteiltä talteen orvon jääkarhunpoikasen.

Laiva saapui Suomeen ja merimiehet päättivät lahjoittaa jääkarhun presidentti Urho Kekkoselle. Kekkonen luovutti lahjansa edelleen Korkeasaareen.

Lue seuraavaksi