Märkä peti - nallea ei nukuta

Karhujen talviunet ovat myöhästyneet leudon ja sateisen syksyn vuoksi. Ne menevät nukkumaan tyypillisesti lokakuussa, mutta vielä viime päivinä on nähty uroskarhujen jälkiä. Nukkumaan menoa on häirinnyt esimerkiksi pesien kastuminen.

luonto
Karhu metsäaukiolla.
Kimmo Ohtonen / Yle

Riistakeskuksen petoyhdyshenkilö Toivo Heinonen kertoo, että tilanteesta ei ole silti haittaa karhulle. Tilanne on kuitenkin epätavallinen.

- Ilmeisesti luontokappale päättelee niin, että nyt ei ole vielä unen aika. Sitten on voinut käydä niin, että pedille on tullut vettä, ja kun on hirvenmetsästysaika ja häiriöitä on tullut, niin karhu on lähtenyt vaeltamaan ja katselemaan mahdollisesti parempaa kortteripaikkaa, sanoo Heinonen.

Pohjanmaan riistakeskuksen arvion mukaan koko Pohjanmaalla oli viime vuonna 115-125 yli vuoden ikäistä karhua. Karhukanta on ollut alueellamme viime vuosina kasvussa.