Puolustusvoimat haluaa soluttautua salaa tietoverkkoihin

Puolustusvoimat haluaisi alkaa käyttää salaista peitetoimintaa tietoverkoissa vakavien rikosten estämisessä ja paljastamisessa. Puolustusministeri Carl Haglund suhtautuu kuitenkin esitykseen kielteisesti.

Kotimaa
Suomen puolustusvoimien pääesikunnan portti Helsingissä.
Suomen puolustusvoimien pääesikunta sijaitsee Kaartin kasarmin korttelissa Helsingissä.Yle

Peitetoiminnassa poliisi voi soluttautua vääriä tietoja käyttäen esimerkiksi vakavasta rikoksesta epäillyn henkilön lähipiiriin. Peitetoiminta on tarkoin säädelty laissa ja sitä saa tehdä vain poliisi.

Nyt myös Puolustusvoimat haluaisi alkaa tehdä peitetoimintaa tietoverkoissa.

- Erilaisilla keskustelupalstoilla käytävät keskustelut ja niiden kautta saadut havainnot ilmiöistä ja asioista olisivat myös Puolustusvoimille merkittävä keino pyrkiä ennaltaehkäisemään ja paljastamaan vakavia tiedustelutoimintaan kohdistuvia rikoksia, sanoo ylitarkastaja Terhi Vira Puolustusvoimista.

Vira ei suostu kertomaan tarkemmin, miten Puolustusvoimat tekisi verkossa peitetoimintaa.

Keskustelupalstoilla käytävät keskustelut ja niiden kautta saadut havainnot ilmiöistä ja asioista olisivat myös Puolustusvoimille merkittävä keino pyrkiä ennaltaehkäisemään ja paljastamaan vakavia tiedustelutoimintaan kohdistuvia rikoksia.

Terhi Vira

- Nämä ovat operatiiviseen toimintaan kuuluvia yksityiskohtia, joista ei voi julkisuuteen kertoa, Vira toteaa.

Poliisi: Puolustusvoimat voisi tehdä peitetoimintaa

Suomessa rikostutkintaa tehdään poliisin lisäksi Puolustusvoimissa, Rajavartiolaitoksessa ja tullissa. Poliisi päästäisi Puolustusvoimat soluttautumaan tietoverkkoihin, jos homma osataan.

- Osaaminen pitää varmistaa. Tehtävät määrittävät keinot ja varmaan tuo peitetoiminta on Puolustusvoimille laittoman tiedustelun estämiseksi tarpeen, uskoo kehitysjohtaja Timo Vuori Poliisihallituksesta.

Puolustusvoimat esittää peitetoimintaa puolustusvoimien rikostorjunnan lakimuutokseen, jota parhaillaan kirjoitetaan puolustusministeriössä. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) ei esityksestä innostu. Lopullisen kantansa asiaan hän päättää aivan lähiviikkoina.

- Luonnollinen ratkaisu on se, että Puolustusvoimat tekee peitetoiminnassa yhteistyötä poliisin kanssa, eikä anneta poliisin valtuuksia Puolustusvoimille. Tämä asia on kuitenkin vielä harkinnassa, Haglund sanoo Yle Uutisille.

Puolustusvoimien rikostorjuntalaki on tarkoitus viedä eduskuntaan vielä ennen joulua.