Israel ja Hamas sopivat tulitauosta

Egypti saa kiitosta työstään rauhanvälittäjänä.

Gazan kaista

Israel ja islamistinen Hamas-järjestö ovat sopineet tulitauosta Gazassa. Tulitauko on alkanut virallisesti yhdeksältä tänä iltana. Muun muassa uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja kertoo Gazan olevan hiljainen, mutta Israelin lennokkien äänten kuuluvan edelleen. Asiantuntijoiden mukaan lähipäivinä selviää, toimiiko tulitauko todenteolla.

- Tulitauon on määrä alkaa Kairon aikaa tänä iltana yhdeksältä, kertoi Egyptin ulkoministeri Muhamed Amr, joka vahvisti tiedot tiedotustilaisuudessa alkuillasta. Suomi ja Egypti ovat samalla aikavyöhykkeellä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on kiittänyt Egyptin presidentti Muhamed Mursia Egyptin toimista rauhanvälittäjänä. Clinton ja Amr pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Kairossa alkuillasta.

Hamas vaatii raja-asemien avaamista

Myös Hamasin johtaja Khaled Meshaal on kiitellyt Egyptiä.

- Israel on epäonnistunut kaikissa tavoitteissaan, Meshaal sanoi tiedotustilaisuudessa hieman sen jälkeen kun tulitauko oli tullut voimaan.

Hän kiitti myös Irania, jolla on Meshaalin mukaan ollut "osansa Hamasin aseistamisessa".

Hamasin johtajan mukaan tulitauon ehtona on, että kaikki palestiinalaisten alueen rajanylityspaikat avataan.

- Tämä koskee kaikkia ylityspaikkoja, ei vain Rafahia, hän viittasi Gazan ja Egyptin väliseen raja-asemaan.

Netanjahu "antoi mahdollisuuden"

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puolestaan on kehunut Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua tulitaukoon suostumisesta. Netanjahu on lausunnossaan kuvaillut olevansa valmis antamaan tulitauolle mahdollisuuden. Obama oli suositellut Netanjahulle suostumista tulitaukoehdotukseen, kertoo Valkoinen talo.

Netanjahu on muistuttanut voimatoimien käytön mahdollisuudesta, jos tulitauko epäonnistuu. Reutersin tietojen mukaan Israel ei aio lopettaa Gazan saartoa.

Turvallisuusneuvosto toivoo rauhan jatkuvan

YK:n turvallisuusneuvosto puolestaan on vedonnut Israeliin ja Hamasiin rauhan säilyttämisen puolesta. Myös neuvosto on kiitellyt Muhamed Mursia työstään rauhanvälittämisen puolesta.

Kannanotossaan turvallisuusneuvosto ilmoitti myös paheksuvansa ja tuomitsevansa konfliktista aiheutuneet siviilien kuolemat.

Tuorein konflikti osapuolten välillä on jatkunut kahdeksan päivää. Sen aikana on kuollut 162 palestiinalaista ja viisi israelilaista.

Lähteet: Reuters, AP, AFP