SAS:n uudet työehdot aiheuttivat lentoemäntien joukkoeron

Pidentyneet työpäivät ja -viikot ja työaikojen ennakoimattomuus entistä huonommalla palkalla ovat monille työntekijöille viimeinen pisara. Matkustajien usko SAS:iin sen sijaan näyttää palanneen.

Ulkomaat
Työntekijä istuu SAS:n lentokoneen lastiluukulla Arlandan lentokentällä.
Työntekijä istui SAS:n lentokoneen lastiluukulla Arlandan lentokentällä Tukholmassa marraskuussa.Johan Nilsson / Scanpix / AFP / Lehtikuva

Skandinavian lentoyhtiön SAS:n asiakkaat näyttävät luottavan yhtiön selviämiseen jaloilleen, sillä lippuja ostetaan nyt jopa enemmän kuin ennen konkurssihuhuja, mutta tanskalaiset lentoemännät ovat vetäneet toisenlaisia johtopäätöksiä. Tanskan tiedotusvälineiden mukaan SAS:sta on tällä viikolla eronnut kymmeniä tanskalaisia matkustamohenkilökunnan jäseniä.

Irtisanomisilmoituksensa on jättänyt 73 tanskalaislentoemäntää, kertovat tanskalaisviestimet. Heidän ammattiliittonsa uskoo, että irtisanomisia tulee vielä lisää. Ruotsissa vastaavaa joukkoeroa ei ole nähty, sisarliitosta kerrotaan.

Työajat ja -ehdot ovat muuttumassa niin tiukoiksi, että niiden yhdistäminen perhe-elämään on todella vaikeaa, sanoo tanskalaisen matkustamohenkilökunnan liiton varapuheenjohtaja Jean Pierre Schomburg Ekstrabladet-lehdessä.

Työviikko voi olla 47,5-tuntinen ja työpäivä 13-tuntinen, eikä etukäteen voi tietää, milloin on viikonloppuna vapaa, Schomburg luettelee maanantaina hyväksytyn sopimuksen ehtoja. Samaan aikaan töitä on tehtävä selvästi entistä pienemmällä palkalla.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että SAS:n lentolippuja meni tiistaina ja keskiviikkona kaupaksi 70 prosenttia normaalitasoa enemmän. Siten yhtiö on kuromassa nopeasti umpeen konkurssipelkojen aiheuttamia myyntitappioita, kertoo Reutersin SAS-lähde. Virallisesti yhtiö ei myyntilukujaan kerro.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset