Yksinäinen Yrjö ei ehkä ollutkaan aivan yksin

Lajinsa viimeisenä pidetyllä Lonesome Georgella olikin ehkä lajitovereja. Galapagos-saarilta löytyy parikymmentä sen kaltaista jättiläiskilpikonnaa.

luonto
Yksinäinen Yrjö.
Yksinäinen Yrjö.Thomas H. Fritts / EPA

Tuoreessa tutkimuksessa on löytynyt Lonesome George -jättiläiskilpikonnan lajitovereita. Galapagos-saarten kansallispuiston mukaan geenitutkimuksissa tunnistettiin parikymmentä konnaa, joilla Georgen kanssa yhteisiä geneettisiä piirteitä. Georgen kuolema ei siis merkitse Pinta-saaren chelonoidis abingdonii -lajin loppua.

Pinta-saarelle elellyt George kuoli kesäkuussa yli satavuotiaana. Vuonna 1972 löytynyttä Georgea pidettiin lajinsa viimeisenä edustajana.

Sen lajitovereita, tai ainakin lajin risteymiä, on nyt tunnistettu Isabella-saarelta. Puistoviranomaisten yhdessä amerikkalaisen Yalen yliopiston asiantuntijoiden kanssa tekemässä tutkimuksessa löytyi yhdeksän naarasta, kolme urosta ja viisi nuorta yksilöä, joilla on Georgen lajin geenejä. On mahdollista, että hybridejä ja jopa puhtaita Pintan jättiläiskilpikonnia löytyy lisää, tutkijat arvioivat.

Equadoriin kuuluvat Galapagos-saaret sijaitsevat Tyynellä valtamerellä tuhannen kilometrin päässä Etelä-Amerikan rannikosta. Saarilla elää 30 000-40 000 jättiläiskilpikonnaa, jotka kuuluvat kymmeneen eri lajiin. Luonnontilassa saarilla arvellaan asustaneen jopa 300 000 jättiläiskilpikonnaa, mutta kannat romahtivat 1700-ja 1800-luvuilla. Tuolloin merirosvot ja valaanpyytäjät metsästivät kilpikonnia ruuakseen.

Lähteet: AFP