Kainuun maakuntalapanen Suomen suosituimpia

Maakuntalapasiin on etsitty teemoja ja kuvioita vanhoista tekstiileistä. Pohjois-Pohjanmaan lapanen on kehitetty pohjoispohjalaisesta kintaasta, joka on Kansallismuseon kokoelmissa. Pohjois-Pohjanmaan lapanen on saanut uusia värisävyjä.

ilmiöt
Kainuun tummapohjainen ja kukkakuvioinen maakuntalapanen on suosittu. Pohjois-Pohjanmaan lapasessa on valkoinen pohja ja värikäs vaakunatyyppinen kuviointi.
Yle / Kati Ronkainen

Jokaiselle maakunnalle on suunniteltu oma lapanen, joka kertoo alueen historiasta ja ominaispiirteistä. Kainuun tummapohjainen maakuntalapanen on yksi Suomen suosituimmista maakuntalapasista, Pohjois-Pohjanmaan Käsi- ja taideteollisuus ry:n ohjaaja-neuvoja Johanna Lumila kertoo.

- Kainuun lapasessa on usein tummansininen pohja ja värikkäitä kukkakuvioita, Lumila kuvailee.

Pohjois-Pohjanmaan lapanen on puolestaan saanut uusia värisävyjä. Lapasessa on yksinkertainen kuvio varressa ja valkoisella pohjalla vaakunatyyppisiä kuvioita kämmenen kohdalla. Perinteisempinä sävyinä aiemmin lapasessa on ollut lampaanvillan erilaisia sävyjä, joita nyt värjätään eri värisiksi kuviolangoiksi.

Taideteollisuusyhdistykseltä saa neuvoja maakuntalapasten tekemiseen.

Neulominen on edelleen muodikasta, Johanna Lumila sanoo.

- Nuoret, mummot, vaarit ja miehetkin neulovat. Uusimpana tekniikkana on esimerkiksi onteloneulonta, jossa lapasen sisä- ja ulkopuoli neulotaan yhtä aikaa.