Kiinan mittasuhteet ällistyttivät porilaisen valokuvaajan

Markku Saihan luontokuvia on esillä Hainanin uudessa museossa Kiinan Haikoussa. Maalaispoikaa hämmästytti, kun muutama kiinalainen ministeri otti kuvaajan vastaan punaisella matolla.

kulttuuri
Kiinalaiset toimittajat haastattelevat valokuvaaja Markku Saihaa.
Markku Saiha

Luontokuvaaja Markku Saihan töitä on mukana valokuvanäyttelyssä Kiinan Haikoussa. Porilainen kuvaaja avasi näyttelyn uuteen Hainanin museoon kahden muun suomalaisen kuvaajan kanssa. Taustalla on muutaman vuoden valmistelu.

- Olin Hainain museolla Haikoussa työpajassa ja pääsin paikallisten valokuvaajien kanssa yhteistyöhön. Yksi valokuvaajista sattui olemaan China Daily –lehden valokuvaaja, joka edesauttoi näyttelyn tuomista Haikouhun, valottaa Saiha näyttelyn taustoja.

”Kiasma mahtuisi museon portin sisään”

Saihan kuvat lähtivät Kiinaan lentorahtina. Mies saapui itse näyttelyn avajaisiin myöhemmin. Porilainen oli ällikällä lyöty vastaanotosta.

- Kun tultiin museon portille, niin järjestäjä levitti kolme aarin lakanan, johon oli kirjoitettu näyttelyn ja tekijöiden nimet. Museon portti oli jo niin iso, että siihen mahtuisi Kiasma, Saiha maalailee.

Saihaan teki myös vaikutuksen avajaisissa olleet ministerit.

- Yksi ministereistä lensi puoluekokouksesta suoraan näyttelyn avajaisiin. Se kertoo siitä, kuinka iso asia näyttely ja uusi museo siellä olivat.

Hyvät kuvat ovat kansainvälinen kieli

Saiha kertoo palautteen olleen ylentävää. Hänen mukaansa kiinalaiset katsojat ovat ottaneet aiheet omakseen.

- Pyrimme näyttämään, että länsimaissa kuvataan neutraalisti ja dokumentaarisista kuvista pidettiin valtavasti.

Sulkeutuneena pidetty Kiina on Saihan mukaan koko ajan avautumassa totuudenmukaisemmalle ja rikkaammalle ilmaisulle. Vaikeista asioista on jo tehty kirjoja ja pystytetty näyttelyjä.

-Kuvat ovat kuvia ja kuvaajan tehtävä on kertoa ottamatta kantaa, Saiha paaluttaa.

Markku Saihan kokonaisuus valokuvanäyttelyssä kulkee nimellä Meri ilman kalastajaa. Hän sanoo suomalaisten kadottaneen suhteensa lähiruokaan. Kiinassa on toisin.

- Kiinalaiset ovat vielä kosketuksissa omaan ruokaansa ja ympäristöönsä. Vein omat kuvani näyttelyyn todisteeksi siitä, miten myös voi käydä.