Gazan tulitauko näyttää kestävän

Sekä Hamas että Israel lupaavat, etteivät riko taukoa ensimmäisenä. Toisen rikkomuksiin ei kuitenkaan jätetä vastaamatta, molemmat sanovat.

Gazan kaista
Palestiinalaisperhe kantaa tavaroitaan palatessaan kotiinsa.
Palestiinalaisperhe kantoi tavaroitaan palatessaan kotiinsa Gazan kaupungissa 22. marraskuuta oltuaan paossa pommituksia.Mohammed Abed / AFP / Lehtikuva

Israelin ja palestiinalaisjärjestö Hamasin keskiviikkoiltana solmima tulitauko Gazan kaistaleella näyttää kestävän. Yön ja aamun aikana ei ole kerrottu tulitauon loukkaamisesta. Tulitauon alkuhetkinä palestiinalaisten kerrotaan ampuneen vielä joitakin raketteja, ja israelilaisten lennokkien lentäneen Gazan yllä. Poliittinen tilanne on edelleen hyvin jännittynyt.

Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön johtaja Khaled Meshaal sanoi järjestönsä pitäytyvän Egyptin välityksellä syntyneessä tulitauossa, mutta vastaavan välittömästi kaikkiin rikkomuksiin.

- Jos Israel pitää kiinni sopimuksesta, mekin pidämme. Ellei pidä, meidän sormemme on liipaisimella, Meshaal sanoi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan sanoi suostuneensa kokeilemaan pitkänkin tulitauon mahdollisuutta, mutta varoitti samalla, että otteiden koventaminen voi olla jatkossa tarpeen.

- Tiedän, että jotkut kansalaiset haluavat kovia sotatoimia, ja saatammekin joutua turvautumaan sellaisiin, sanoi Netanjahu, jonka kannatus mitataan tammikuun parlamenttivaaleissa.

Israelin puolella tulitaukoa vastaan on järjestetty muutama protesti, muun muassa Kirjat Malachin kaupungissa, jossa palestiinalaisten raketit tappoivat kolme viidestä israelilaisuhrista. Gazan puolella Israelin ilmaiskut vaativat 167 ihmisen hengen.

Kumpikin katsoo voittaneensa

Molemmat osapuolet ovat pyrkineet tulkitsemaan kahdeksan päivää kestäneiden ilma- ja raketti-iskujen tulokset voitokseen.

Hamas menetti Israelin iskuissa komentajansa ja paljon kalustoaan, mutta järjestön maine näyttää vahvistuneen sekä palestiinalaisten joukossa että arabimaissa. Israel puolestaan osoitti, että se kykenee puolustautumaan rajultakin rakettitulelta.

Suurin voittaja lienee kuitenkin Egypti. Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton sanoi heti tulitaukojulistuksen jälkeen, että Egyptin uusi hallinto on ottanut sen vastuun ja johtajuuden, joka on pitkään tehnyt Egyptistä Lähi-idässä rauhan kulmakiven.

Israelin puolustusministerin Ehud Barakin entinen neuvonantaja arvioi, että tulitauko voi kestää varsin pitkään. Ikuiseksi sitä tuskin luulee kukaan, Michael Herzog sanoo.

Lähteet: Reuters, AP, AFP