Koulutettu joulupukki höynäyttää ovelammankin naperon

Oikean joulupukin ollessa ylityöllistetty, apuun tarvitaan sijaisia. Joulupukin tärkein ominaisuus on hyvä varustus. Naamarit ja tekonenät sen sijaan kuuluvat piirrettyihin.

ilmiöt
Joulupukki tenttaa lasten kiltteysastetta.
Mika Kanerva

Joulupukki on monelle lapselle yhtäaikaa iloinen ja pelottava asia. Oikea joulupukki on aina vain kiireisempi ja tarvitsee yhä useampia apupukkeja.

- Itse pidän tärkeimpänä varustusta. Vaikka itseltä puuttuisi sellaisia perinteisen joulupukin ominaisuuksia, kuten vähän ryppyinen iho tai matala ääni, niin hyvä varustelu korvaa yllättävän paljon asioita. Missään nimessä ei kannata käyttää naamareita tai tekoneniä, ohjeistaa joulupukkikurssin vetäjä Mikael Eklöf.

Porissa järjestettävällä kahden tunnin kurssilla käydään läpi oikeiden varusteiden lisäksi miten joulupukin tulee toimia erilaisissa tilanteissa.

- Toiset perheet ja kodit ovat erittäin sosiaalisia ja niihin on helppo mennä leikkimään ja laulamaan. Toiset paikat taas voivat olla vähän hiljaisempia, jolloin itse täytyy tuoda sitä sosiaalisuutta siihen ympäristöön pitämällä keskustelua yllä ja rohkaista ihmisiä vähän laulamaan, Eklöf kertoo.

Hyvä joulukokemus tärkeintä

Mikael Eklöf on toiminut joulupukin sijaisena ensimmäisen kerran jo 14-vuotiaana. Sen jälkeen joulupukkeilu onkin kuulunut nuorenmiehen jouluperinteisiin vuosittain.

- Kummipoikani syntyessä joulupukki ei ehtinyt itse paikalle, joten otin kummisetänä vastuutehtävän luoda kummipojan ensimmäisen joulukokemuksen. Seuraavana vuonna sitten naapurit jo pyysivät tuuraamaan pukkia ja sen jälkeen naapurien naapuri ja siitä se sitten levisi.

Kenelläpä ei olisi ainakin jonkinlaista muistoa tai kokemusta joulupukista. Olipa se sitten pukin polvella rohkeasti kajautettu tonttulaulu tai ruokapöydän alta turvallisen matkan päästä seurattu pukin vierailu.

- Tärkeintä tässä on se, että luodaan hyvä joulukokemus pienille lapsille.