Juha Siltanen vihdoin valmis Aavesonaattiin

August Strindbergin Aavesonaattia esitetään Suomessa vain harvakseltaan. Juha Siltanen keräsi 30 vuotta rohkeutta ohjatakseen sen Turun kaupunginteatterin Sopukkaan.

Kuva: Turun kaupunginteatteri

Teatteriohjaaja Juha Siltanen luki klassikkonäytelmän Aavesonaatti ensimmäisen kerran teatterikouluaikanaan. Jo silloin hän tiesi ohjaavansa sen jonakin päivänä. Yli 30 vuotta myöhemmin hän koki olevansa kyllin kypsä tarttumaan teokseen.

- Se on ollut itseluottamuskysymys. Luulen, että täytyy olla tietynikäinen, että tähän teokseen kannattaa tarttua. Tämä teos ei ole koskaan jättänyt minua rauhaan, Siltanen summaa.

Hän on myös kääntänyt näytelmän uudelleen suomeksi.

Unelmat ovat valheita

Juha Siltasta Aavesonaatissa kiinnostaa erityisesti se, kuinka näytelmä kuvailee aikaa.

- Jokainen uusi aika luulee olevansa oikeassa. Niin luulee jokainen vanha aikakin. Uudelle ajalle on ominaista, että luullaan löytyneen jotain, mikä on totta. Ainoa mikä on totta, on se että ihmisellä on taipumus unelmoida, Siltanen tulkitsee.

Ihmisen tarve keksiä ja toteuttaa unelmia on ajankohtainen tänäkin päivänä. Aavesonaatti kertoo siitä, etteivät haaveet koskaan toteudu sellaisenaan.

- Strindbergin mielestä jokainen unelma on valheellinen. Ihmisen täytyy löytää toinen pohja.

Näytelmä naisten vihaajan naiseudesta

Ruotsalaista August Strindbergiä on pidetty naisten vihaajana. Juha Siltasen mielestä Aavesonaatti on kirjoitettu niin nopeasti, että näytelmä on kirjoittajansa peittelemättömin omakuva.

- Tässä on hyvin tarkasti kirjoitettuja naisen muotokuvia. Uskon, että tässä Strindberg on kirjoittanut itsessään olevasta naiseudesta, Siltanen kuvailee.