Kouluampumisista näytelmä Työväen Näyttämöpäiville

Mikkelin Työväen Näyttämöpäiville on valittu ennätysmäärä harrastajateatterien esityksiä eri puolilta Suomea.

kulttuuri
Työväen Näyttömäpäivät
Ohjaajat Atro Kahiluoto ja Salla Taskinen valitsivat tammikuussa Mikkelissä järjestettäville Työväen Näyttämöpäiville monipuolisen joukon esityksiä.

Näyttämöpäiville haki 50 harrastajateatteriryhmää, joista 15 kotimaista esitystä valittiin mukaan. Lisäksi mukana on kaksi teatteriryhmää ulkomailta, toinen Venäjältä ja toinen Liettuasta.

Valitsijoina toimivat ohjaajat Atro Kahiluoto ja Salla Taskinen.

- Valintaa ei ollut helppoa tehdä, koska materiaali josta valitsimme, oli korkeatasoista. Siksi meillä on nyt ennätysmäärä esityksiä, Taskinen kertoo.

- Kyllä me hyvässä yksimielisyyden hengessä näistä keskustelimme. Kävimme dialogia näkökulmista ja siitä, minkä arvojen varassa se valinta tehdään. Hieman näkökulmaa vaihtamalla valinta saattoi muuttua, toteaa Kahiluoto.

Suomalainen erikoisuus: viipyilevä farssi

Teatteritaiteen maisteriksi valmistunut ja muun muassa Rovaniemen teatterin johtajana toiminut Kahiluoto löysi mukaan hakeneista näytelmistä myös kritisoitavaa.

Minusta suomalaisessa harrastajateatterissa on sellainen erikoinen hitauden piirre.

Atro Kahiluoto

- Minusta suomalaisessa harrastajateatterissa on sellainen erikoinen hitauden piirre, jota olen ihmetellyt. Kehittelin tällaisen suomalaisen harrastajateatterin erityislajin kuin viipyilevä farssi, jota ei missään muualla näe kuin Suomessa.

- Totta kai näyttelemisessä on toivominen varaa, mutta minusta yhä enemmän on alettu etsiä niitä näytelmän juttuja lähtien tekijäjoukon vahvuuksista ja kyvyistä kuin, että yritettäisiin väkisin vääntää vaikeaa puhedraamaa, johon eivät resurssit riitä, hän arvioi.

Toisaalta harrastajateatterissa näytelmiä tehdään omasta innosta ja intohimosta näyttelemistä kohtaan. Valitsijoiden mukaan näytelmiin oli saatu kiitettävästi mukaan teatteriryhmien omaa tyyliä ja näyttämöllistä muotoa eikä vain tyydytty lukemaan näytelmää sellaisenaan.

- En nähnyt yhtään sellaista esitystä, joka olisi tuntunut pakolla tehdyltä, kuten ammattilaisteatterissa voi joskus olla, Taskinen kehuu.

Mikkeliläinen ryhmä pääsi mukaan

Eteläsavolaista näyttämöosaamista Työväen Näyttämöpäivillä edustaa Mikkelin Tyttöteatterin kouluampumisista kertova näytelmä Bang bang you´re dead. Työväen Näyttämöpäivät järjestetään Mikkelissä tammikuun viimeisenä viikonloppuna jo 37:tta kertaa.

- Kannattaa käydä katsomassa useita esityksiä. Tässä saa hienon kattauksen siitä, millaista teatteri voikaan olla, Kahiluoto kehottaa.