1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tampereen kävelykeskusta laajenee Ratinaan

Sponda aikoo aloittaa Ratinan kauppakeskuksen rakennustyöt ensi kesänä. Yhdyskäytävästä Koskikeskukseen neuvotellaan ja joka tapauksessa Vuolteenkadun siirto turvaa osaltaan kävelijöiden turvallisuutta.

Pitkään sopivaa aloitushetkeä odottanut Ratinan kauppakeskus valmistuu joulumarkkinoille 2016. Näin sanotaan keskusta rakennuttavasta Spondasta, vaikka investointipäätös vielä puuttuukin.

- Investointipäätöstä ei ole vielä tehty, mutta me uskomme siihen, että markkina on toisenlainen silloin vuonna 2016. Nyt on aika käynnistää tämä hanke, sanoo Spondan liiketoimintajajohtaja Veli-Pekka Tanhuanpää.

Sponda havitteli keskukseensa pitkään hypermarket-kokoluokan kaupan veturia, mutta nyt suunnitelmaa on muutettu.

- Sitä hypermarket-tason yksikköä ei enää tavoitella tähän keskukseen. Tästä tulee erikoistavarakauppaan painottunut keskus, mutta sinne kyllä tulee myös vetovoimainen päivittäistavarakauppa. Uskomme tähän konseptiin ja etenemme sillä kohti vuotta 2016, Tanhuanpää kertoo.

Keskukseen tulevien liikkeiden nimiä ei julkisteta, ennen kuin investointipäätös on virallinen.

Helppo saavutettavuus tavoitteena

Toteutuessaan kauppakeskus liittyy selkeänä osana Tampereen kävelykeskustaan. Suunnittelussa on alusta alkaen painotettu jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Esimerkiksi Vuolteenkadun siirto Ratinan stadionin päädystä kulkemaan linja-autoaseman vierustaa liittyy tähän.

Sponda ja naapurissa Koskikeskusta pyörittävä Citycon ovat jo aiemmin neuvotelleet kauppakeskukset yhdistävän tunnelin mahdollisuudesta.

Ympärillämme on tapahtumassa paljon hyviä asioita

Kai Niinimäki

Näihin neuvotteluihin palataan nyt, kun Spondan hanke etenee, kertoo Koskikeskuksen kauppakeskuspäällikkö Kai Niinimäki.

- Uskoisin, että suunnitelmat otetaan sieltä hyllyltä nyt uudelleen neuvottelupöydälle. Koskikeskuksen remontissa ei yksityiskohtatasolla otettu yhdyskäytävää huomioon, mutta valmiudet sen toteuttamiseen ovat olemassa.

Kilpailija on aina kilpailija - silti naapurin ilmestymisessä on myös hyvät puolensa. Hämpin parkki aukeaa ensi viikolla, ja jos sekä Ratinan kauppakeskus että Tampereen Kansi- ja Keskusareenahanke toteutuvat, on Koskikeskuksellakin hyvin pullat uunissa.

- Nämä kolme pistettä muodostavat kolmion, jonka keskellä Koskikeskus on. Ympärillämme on tapahtumassa paljon hyviä asioita, arvioi kauppakeskuspäällikkö Kai Niinimäki.

Ratikkaa toivotaan lähelle

Liikenteellinen toimivuus on edellytys, kun rakennetaan kaupungin keskustaan. Ratinan kauppakekuksen pysäköintihalliin on tulossa Tampereen valtatielta suora yhteys. Toinen ajoramppi tulee Suvantokadulle.

Uskomme, että markkina on toisenlainen vuonna 2016 ja nyt on aika käynnistää tämä hanke

Veli-Pekka Tanhuanpää

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden pääsy keskustan uudelle kauppapaikalle on nyt turvattu joka suunnalta, kun Laukonsiltakin on rakennettu. Myös linja-autoasemalta avataan kävelijöille tunneliyhteys siirrettävän Vuolteenkadun ali kauppakeskukseen.

Kaupungin liikenneratkaisut kiinnostavat molemmissa kauppakeskusyhtiössä. Mahdollisen raitiovaunureitin toivotaan luonnollisesti koukkaavan Vuolteenkadun ja Hatanpään valtatien risteyksen kautta.

Spondalta korostetaan, että huoltoajon sujuvuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tavarankuljetuksia ei ajeta samoista aukoista kauppakeskuksen asiakaspysäköinnin kanssa. Vastaavista ratkaisumalleista on saatu hyviä kokemuksia pääkaupunkiseudun uusimmissa kauppakeskuksissa.