JSN:ltä langettava päätös IL:lle - Halla-ahoa ei saanut nimittää Breivikin oppi-isäksi

Julkisen sanan neuvosto JSN on antanut päätökset neljästä kantelusta, jotka liittyvät perussuomalaisia koskeviin lehtikirjoituksiin. Ainoastaan Iltalehden pääkirjoitus sai langettavan tuomion.

Kotimaa

Julkisen sanan neuvosto JSN on antanut langettavan päätöksen Iltalehdelle, joka väitti pääkirjoituksessaan norjalaisen joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin maininneen oppi-isäkseen muun muassa kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.). JSN katsoo, että pelkkä kansanedustajan nimen mainitseminen murhaajan manifestissa ei ollut riittävä peruste oppi-isäksi nimeämiselle.

JSN:n mielestä luonnehdinta ylitti ”kohtuuden rajat”, eikä yleisö voinut erottaa, oliko kyseessä lehden mielipide vai tosiasia.

Sen sijaan JSN antoi vapauttavan päätöksen Iltalehdelle pääkirjoituksesta, jossa kantelijan mielestä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini rinnastettiin muun muassa Hitleriin ja Staliniin. Neuvoston mielestä kirjoituksessa ei rinnastettu Soinia hirmuhallitsijoihin tai joukkomurhaaja Breivikiin.

JSN antoi vapauttavan päätöksen myös eduskunta-avustaja Helena Erosen blogin uutisoinnista, josta tuli neuvostoon kaksi kantelua. Uutisissa kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) avustajan kerrottiin ehdottavan hihamerkkejä ulkomaalaisille. Kantelussa vedottiin esimerkiksi siihen, että blogikirjoitus oli laadittu humoristiseen tyyliin ja se yritettiin jutuissa leimata faktuaaliseksi kannanotoksi.

Neuvoston mukaan Turun Sanomat, Iltalehti ja Aamulehti eivät rikkoneet uutisillaan hyvää journalistista tapaa, eivätkä jutut sisältäneet virheitä.