1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tanssi

Eläkeläisten päivätansseissa tanssitaan hiki paidassa

Eläkeläisten päivätansseissa musiikki soi ja partavesi tuoksuu ovelle asti. Salin lattialla käy kova vilske, kun 170 eläkeläistä on kokoontunut tanssimaan. Tanssimisen ohessa on mahdollisuus osallistua arvontaan tai nauttia päiväkahvit.

Kuva: Linda Härkönen

Mikkelin vanhan Sotkun edusta on täyttynyt autoista torstaina jo heti puoliltapäivin. Autoja on jätetty parkkiin naapuritontillekin. Syynä ovat Sotkulla pidettävät eläkeläisten päivätanssit. Hanurimusiikki kuuluu portaille saakka ja oven avaus hulmauttaa huumaavan partaveden tuoksun sieraimiin. Sisällä juhlasalissa on tunnelma katossa, vaikka kello on vasta vähän yli kahdentoista. Eläkeliiton Mikkelin maalaiskunnan yhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Mustonen tietää kertoa, että reilut 170 maksanutta tanssijaa on saapunut paikalle.

- Pari kertaa kuukaudessa järjestämme päivätansseja ja aina on toista sataa henkeä paikalla. Kyllä tämä on meidän yhdistyksen tärkein tulonlähde, Sirpa Mustonen kertoo.

Ikärajaa tansseihin ei ole, vaikka eläkeläisten tansseista puhutaankin.

- Reilu parikymppinen on nuorin, joka täällä on ollut tanssimassa, Mustonen nauraa.

Päiväkahvit tanssilipun hinnalla

Päivän esiintyjinä toimivat kultaisen harmonikan voittanut Jani Helenius ja laulajana Kukka Kiri. Aina eivät esiintyjät ole yhtä kovaluokkaisia ja järjestäjät pyrkivät suosimaan paikallisia esiintyjiä. Pääsääntönä on, että soitettava musiikki on tanssittavaa. Tällä kertaa Helenius oli itse soittanut tapahtuman järjestäjille ja kysellyt olisiko mahdollista päästä esiintymään päivätansseihin.

Heikki Pirhonen vei Tarja Nyyssösen tanssiin. Kuva: Linda Härkönen

7 euron lipunhintaan kuuluvat kahvit nisulla. Tällä kertaa luvassa on myös arvontaa. Ensimmäisen tunnin jälkeen kahvia oli hörpitty jo liki sata kuppia. Tarjolla on myös piparia ja vehnästä. Hiki paidassa tanssivat parit käyvät välillä hörppäämässä kertakäyttömukeista vettä, ja taas tanssi jatkuu. Huilitauolla hiukset märkinä vettä nautiskellut Maija myöntää olevansa kova tanssimaan. Nyt paikalle oli tultu oman parin kanssa, mutta enemmän sääntö kuin poikkeus on se, että kavaljeeria vaihdetaan kesken tanssien.

- Se on hyvä tanssia erilaisten ihmisten kanssa. Siinä joutuu miettimään eri tavalla askeliaan kun ei aina ole se tuttu ihminen tanssittamassa, koko ikänsä tanssinut nainen kertoo. 

Maija paljastaa lempitanssikseen hitaan valssin. Sitä oli jo torstain tansseissa päässyt tanssimaan ja tango oli vielä toiveissa ennen kuin esiintyjät laittavat pillit pussiin.

Perunajauhot pannassa, nahkapohjakengät takaavat luiston

Taustalla soi Jaakko Tepon Hilma ja Onni. Kymmeniä pareja tanssii juhlasalin lattialla vastapäivään. Kahvilan vieressä seinään nojailee mies suorissa housuissaan ja kauluspaidassaan. Nahkakengät kiiltävät jaloissa kun mies tiirailee tanssilattialle.

- Melkein joka viikko tulee päivätansseissa käytyä. Tämä on mukava harrastus. Tänäänkin olen jo monta peliä tanssinut, Heikki Pirhonen paljastaa.

Lempitanssia mies ei osaa nimetä, vaan kaikki tanssit taipuvat. Naistenhaku on päivätansseissa aina kahdesta kolmeen, muuten on miesten huolehdittava tanssiinkutsusta. Heikki Pirhonen tietää kertoa, ettei perunajauhoa saa tanssilattian liukasteena enää käyttää, ainakin Mikkelin vanhalla Sotkulla. 

- Mutta kyllä tämä luistaa kun on useampi pari jo pyörähdellyt lattialla. Parhaat tanssikengät ovat nahkapohjaiset, mies kertoo ja kurvaa tanssilattialle Jätkän humpan tahdittamana.